Fem tips för en bättre höst och ett friskare liv

Rör dig utomhus varje dag. Sträva efter minst 7 500 steg eller gärna 10 000 steg om dagen, skriver Mai-Lis Hellénius.

Rör dig utomhus varje dag. Sträva efter minst 7 500 steg eller gärna 10 000 steg om dagen, skriver Mai-Lis Hellénius.

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2022-11-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige tillhör de länder i Europa där befolkningen motionerar mest. Samtidigt tillbringar vi svenskar i snitt mellan nio och tio timmar av vår vakna tid liggande eller sittande, vilket placerar oss i världstoppen när det gäller stillasittande. 

Det här är en utveckling som vi måste bryta. Vår stillasittande livsstil är på väg att bli ett av de största hoten mot folkhälsan. Det positiva är att vi alla kan bidra till att lösa problemet, både när det gäller vår egen hälsa och det större samhällsproblemet. Och vinsterna är omedelbara – särskilt för dem som rör sig minst. 

Forskning visar att fysiskt aktiva personer sover bättre, mår bättre och fungerar bättre. Rörelse förbättrar minnet, inlärningen och dämpar ångest. En studie visade nyligen att de som når upp till WHO:s rekommendationer för fysisk aktivitet – motsvarande 2,5 timmars rask promenad i veckan – hade 25 procents lägre risk att drabbas av depression jämfört med de som var inaktiva. Samtidigt minskar rörelse risken att drabbas av vanliga folksjukdomar som hjärtkärlsjukdom, typ 2 diabetes, vanliga cancerformer och demenssjukdomar.

Åtta av tio svenskar vill röra på sig mer i vardagen än de gör i dag, visar en Sifoundersökning som vi i Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet låtit göra. För att inspirera fler att röra sig mer i vardagen har vi sammanställt enkla fakta och tips i boken ”Varje rörelse räknas – Vardagsrörelsens betydelse och hur vi kan bryta stillasittandet”.

Här är fem tips på hur du kan röra dig mer i vardagen:
1. Gör de rörelser du kan och gillar några minuter varje halvtimme, exempelvis tio benböj.
2. Ta trappan i stället för att använda hiss eller rulltrappa.
3. Stå eller gå när du pratar i telefon och börja med promenadmöten.
4. Rör dig utomhus varje dag. Sträva efter minst 7 500 steg eller gärna 10 000 steg om dagen.
5. Gå eller cykla när du ska handla eller uträtta andra ärenden.

Genom små förändringar i vardagen kan vi leva längre och må bättre – både fysiskt och psykiskt – samtidigt som samhället kan spara stora pengar. Forskningen visar att varje steg räknas, att de som rör sig minst har mest att vinna och att vinsterna är omedelbara. Använd hösten till att lägga grunden till ett rikare och friskare liv!