Fler barn och unga ska få tillgång till aktiviteter

Redan i år fördelas nästan 300 miljoner kronor till organisationer som ska nå barn och unga i landets alla kommuner, skriver Jakob Forssmed (KD) och Joakim Wäppling (KD).

Redan i år fördelas nästan 300 miljoner kronor till organisationer som ska nå barn och unga i landets alla kommuner, skriver Jakob Forssmed (KD) och Joakim Wäppling (KD).

Foto: MARK EARTHY

Debatt2024-08-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att kunna krypa, göra en kullerbytta eller gå baklänges känns som självklara saker som barn lär sig nästan bara i farten. Men så är det inte längre. Grundmotoriken bland barn försämras, och den försämras snabbt, trots att vi vet hur viktigt det är med rörelse i unga år för att fler ska leva ett fysiskt aktivt liv. 

Alltför mycket skärmanvändande, för lite fysisk aktivitet och för lite sömn skapar stor ohälsa i befolkningen. Då kan vi inte bara göra som förut. Vi behöver tänka nytt. Därför satsar regeringen bland annat på ett fritidskort. Fritidskortet är en unik och ny reform som ska möjliggöra för de barn som vi faktiskt inte når i dag, de som inte kommer med i föreningslivet eller som slutar i föreningslivet kan få upptäcka det fantastiska med att kunna röra på sig, vara ute i naturen och vara en del av föreningsgemenskapen.

En framgångsrik satsning på ett fritidskort för barn och unga förutsätter att en bredd av utförare finns tillgängliga och har kapacitet att erbjuda aktiviteter till barn och unga utifrån deras olika förutsättningar, behov och önskemål. Redan i år fördelas därför nästan 300 miljoner kronor till organisationer som ska nå barn och unga i landets alla kommuner. 

Föreningar och andra aktörer inom idrott, kultur och friluftsliv får med dessa nya medel möjlighet att stärka, tillgängliggöra och öka kännedomen om verksamheter för barn och unga. De får även möjlighet att stärka sitt arbete med att rekrytera och utbilda ledare samt att öka möjligheterna för barn och unga med funktionsnedsättningar att hitta till och delta i fritidsaktiviteter.

En annan viktig förutsättning är tillgång till idrottsytor och mötesplatser. Att förvalta, utveckla och skapa nya anläggningar och idrottsmiljöer är viktigt för såväl folkhälsan som för svensk idrott. Därför genomför regeringen en historiskt stor satsning på 100 miljoner kronor till Riksidrottsförbundet för att möjliggöra ökad tillgång till anläggningar och idrottsmiljöer för att på så sätt främja barns och ungas delaktighet i fritidsaktiviteter.

Nu ger vi fler barn och unga chansen att få tillgång till idrott, kultur, friluftsliv och föreningsliv i gemenskap med andra.