Fler LSS-bostäder – en nyckel till frihet

Det är  oroväckande att hela 141 av landets kommuner har brist på LSS-bostäder. Nyköpings kommun är en av dessa, skriver Johan Lahne, Vårdföretagarna.

Det är oroväckande att hela 141 av landets kommuner har brist på LSS-bostäder. Nyköpings kommun är en av dessa, skriver Johan Lahne, Vårdföretagarna.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Debatt2023-12-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, firar 30 år 2024. Syftet med reformen var att förbättra levnadsstandarden för personer med en funktionsvariation. Att ge den enskilde möjlighet att leva ett liv som andra. LSS har lett till kraftiga förbättringar, vilket speglas inte minst av faktumet att medellivslängden ökat för de grupper som omfattas. Ett meningsfullt liv gör att vi lever längre.

LSS-boenden, gruppbostäder och bostäder med särskild service, har varit viktiga för den förbättrade levnadsstandarden och livskvaliteten. Att flytta hemifrån och hitta sitt sociala sammanhang ser de flesta som självklart och centralt för att skapa sig ett eget liv. Personer med en funktionsvariation är ofta beroende av att kommunen stöttar och möjliggör den frigörelseprocessen.

Det är därför oroväckande att hela 141 av landets kommuner har brist på LSS-bostäder. Nyköpings kommun är en av dessa. Det visar Boverkets årliga kartläggning av bostadssituationen i kommunerna.

När personer med funktionsvariation fick byta ut de stora institutionerna mot det egna hemmet ökade både livskvaliteten och livslängden. Men var och en kan förstå frustrationen hos den som inte får möjlighet att flytta från föräldrahemmet. Att i vuxen ålder vara beroende av föräldrar och anhöriga är ett hinder för den frigörelse och frihet vi andra tar för given. 

Det finns en uppenbar lösning på problemet. Genom samverkan med privata aktörer, som har lång erfarenhet av att bygga och driva LSS-bostäder med hög kvalitet och ekonomisk effektivitet kan Nyköpings kommun åtgärda bostadsbristen för kommuninvånare med funktionsvariation. De privata aktörerna bygger ett stort antal LSS-bostäder varje år, och har därför effektiviserat processen i såväl tidsåtgång som kostnader. Detta kan kommunerna dra nytta av. För att komma i gång med byggandet krävs effektiv bygglovshantering, god dialog och långsiktigt hållbara villkor. 

LSS är en rättighetslagstiftning som har stort stöd bland svenskarna. De som behöver stöd för att leva ett självständigt liv ska få det. Om landets kommuner vill leva upp till lagstiftarens intentioner måste man ta krafttag för att bygga bort bristen på LSS-bostäder. Privata omsorgsföretag är redo att bistå.

Vad tänker politikerna i Nyköpings kommun göra för att säkerställa tillgången till LSS-bostäder?