Fler vill ut i skogen – i Hunga och på andra håll

Vi ber nu om politisk samling och dialog med markägare för att få till leder och stigar, vindskydd och fikaplatser i naturen mellan Vagnhärad och Trosa, skriver Gitte Jutevik Guterstam (V) och Maria Arman (MP).

Vi ber nu om politisk samling och dialog med markägare för att få till leder och stigar, vindskydd och fikaplatser i naturen mellan Vagnhärad och Trosa, skriver Gitte Jutevik Guterstam (V) och Maria Arman (MP).

Foto: privat

Debatt2022-03-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gnesta har Hagstumosse, Nyköping Ekensberg och Ryssbergen, Oxelösund har Jogersö och Femöre. I Trosa vill vi också vandra, cykla och mysa vid en brasa. Med ökad befolkning och ökat intresse för motion och friluftsliv behöver Trosa kommun ett tydligare utpekat friluftsområde. 

Lyckligtvis står natur och hälsa högt på den politiska agendan i kommunen vilket möter vetskapen om vad rörelse och natur betyder för vårt välmående. Trots att planer för Hunga strövområde finns i kommunens arkiv minskar tillgängligheten successivt. Nu när den planerade vägen rakt genom Hungaskogen, tack och lov inte blir av, är det läge att skrida till verket.men det enda som händer där har gått fel riktning. 

Besökare och markägare har kommit överens, stigar har lett hundägare, skolklasser och joggare. På orienteringskartor finns spännande kontrollpunkter i bergen. Sörmlandsleden var tidigare tydligt markerad mellan skidbacken i Trosa norrut till fotbollsplanerna i Vagnhärad, en sträcka på cirka 5 kilometer. I dag är skogen borta eller inhägnad och Sörmlandsleden går mest på vägar. När snön faller är intresset för långdåkning mycket stort, men möjligheterna att dra spår har försvårats. Förutom enskilda som går, joggar och cyklar bedrivs i dag orientering och mountainbike i mer organiserad form. 

Den tidigare översiktsplanen talar om reservatsbildning och ett fördjupningsarbete framhåller att Hunga strövområde ska vara tillgängligt för friluftslivet med Trosa skidbacke som knutpunkt. Men möjligheterna för motion och friluftsliv krymper. Markägare strider mot cyklister, vandrare får tvärvända vid elstaket, orienterarna får skrota sina kartor och söka andra marker. Vi ber nu om politisk samling och dialog med markägare för att få till leder och stigar, vindskydd och fikaplatser i naturen mellan Vagnhärad och Trosa.

För att öka styrande politikers intresse och motivation för frågan har vi skrivit en motion där vi föreslår ett fritidspolitiskt handlingsprogram för friluftslivet i Hungaskogen men även på andra platser för invånare och besökare i Trosa kommun. Vi ser fram emot positivt beslut på kommande möte i kommunfullmäktige.