Antalet människor som är smittade med covid-19 i hela världen blir allt större. Worldometer, en online sökmotor rapporterar att runt 272 millioner är smittade med viruset och siffran ökar dagligen. I Sverige har vi en lägre smittspridning i dag, men vi ska och kan inte slå oss till ro. Viruset har visat sig vara svårbesegrat genom att mutera.
Vaccinationstakten ser olika ut i världen. Statistiken från tidningen The New York Times visar en ojämn fördelning. Enligt tidningens siffror ligger största delen av Afrika och Asien efter vad det gäller vaccinationstakten. Det innebär att viruset muterar snabbare samtidigt som en stor del av världsbefolkningen inte har fått vaccin. Strategin att bekämpa covid-19 måste beakta detta.
I Sverige är andelen personer som är vaccinerats med två doser cirka 80 procent enligt folkhälsomyndighetens statistik. Det är en bra siffra. I Sydafrika ligger andelen vaccinerade runt 32 procent för att inte nämna Uganda där andelen är 15 procent. För att bekämpa den nya mutationen av covid-19, omikron, rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu alla att ta en tredje dos av vaccinet. Det räcker inte med två doser.
Backgrunden ovan visar tydligt hur Folkhälsomyndigheten felbedömde läget i höstas när man rekommenderade regeringen att lätta på restriktionerna. Låt mig förklara:
Vi vet att folksamlingar utgör en grogrund för spridningen av viruset. Folkhälsomyndigheten rekommenderade då att häva restriktionerna runt perioden när skolorna skulle öppnas. Även om tanken var att viruset skulle mötas av en mur av vaccinerade individer, visar det sig i dag att vaccinationerna inte stoppar smittspridning. Även om de kraftigt minskar risken för allvarlig sjukdom och död.
Folkhälsomyndighetens egen statistik visar att smittspridningen är högre under de kalla månaderna, med start från oktober till december. Det är svårt att förklara vad det bero på. En gissning är att det är då vi är benägna att befinna oss mer inomhus än utomhus
Från att ha varit på en låg nivå gick resandet i landet tillbaka mot normala volymer. Det innebär att risken fortfarande finns att bära med sig viruset hem från utlandet. Kravet att testa sig efter resan borde ha varit kvar.
Karensdagen återinfördes för tidigt. I den stunden som smittspridningen med nya varianter kommer med en ökad risk var Folkhälsomyndighetens rekommendationer att börja återgå till det normala livet svårbegripliga.
Den 8 december återinförde Folkhälsomyndigheten ett antal restriktioner för att stävja den snabba spridningen av omikron-mutationen,, Ytterligare begränsningar kom den 21 december. Förhoppningen är nu att myndigheten tagit lärdom av höstens misstag.