15 oktober uppmärksammar vi #MeToo-dagen och MeToo-rörelsen som nu pågått i två år.
En del av er reagerar kanske på och känner er provocerade av att jag som man skriver om #MeToo och tänker att ”ska männen till och med ta över #MeToo från kvinnorna”! Men jag är övertygad om att jag som man är en viktig del för att påverka andra män att fundera på vad de egentligen håller på med, att de rannsakar sig själva och förhoppningsvis ändrar sitt beteende. #MeToo rörelsen behövs och gör skillnad. Det är viktigt för mig som man att visa för de alltför många utsatta kvinnorna att det finns män som står vid deras sida och tycker att sexuella trakasserier är vidriga.
Många är vi som ibland känner en viss tröstlöshet, när vi till exempel på vår arbetsplats eller vid andra samtal under de senaste två åren ofta fått höra mestadels män yttra: ”Men det här vågar man väl inte ens säga längre!” eller ”Måste du vara så jävla politiskt korrekt?”, när en påpekar att det inte är okej att kalla någon för nedlåtande begrepp såsom hora eller kärring. I bland får jag lust att säga till dem att: ”Men om du ändå tror att det du kommer säga antagligen kommer uppfattas på ett kränkande eller nedlåtande sätt mot kvinnor, kan du inte då hålla käften i stället!”
Ändå gör jag det aldrig. Kanske beror det på att jag är just ”politiskt korrekt” och har svårt att använda vissa uttryck och försöker undvika att såra eller nedvärdera någon annan. Eller beror det på att jag är feg och vill undvika konfrontationer?
Så är det inte. Jag har landat i att det fungerar bättre att säga ifrån på ett mjukare sätt och få personen att tänka till själv och reflektera över vad hen sagt. Andra tycker det är bättre att säga ifrån på ett tydligt – och som jag uppfattar det hårdare sätt och kan tackla ibland obehagliga diskussioner. Oavsett vilken metod en använder, så tror jag det viktigaste är att du på ditt sätt varje dag försöker påverka din omgivning och arbetsplats.
Fler män behöver lyssna, och fokusera på att kvinnors berättelser får ta plats och leder till förändring. Det är oerhört viktigt att lyssna på kvinnors egna upplevelser. Läs inte bara de berättelser som slås upp stort i media. Förstå vilka trakasserier som kvinnor och tjejer i din närhet utsätts för kanske dagligen i sitt vardagsliv!
Därför behöver #MeToo rörelsen och kampen för ett jämställt samhälle gå vidare. Alla oavsett könsidentitet måste vara en del av den. I det arbetet är vi i Miljöpartiets Jämställdhets- och mångfaldskommitté en pådrivande faktor. Vi kommer fortsätta kämpa för att bygga ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld och trakasserier!