Force majeure i den svenska migrationsdebatten

Ska den svenska självbilden som en "humanitär stormakt suddas ut? Ekonomietiken/etikekonomin handlar om människor. Vi måste lyfta blicken, skriver Kjell Wiklund.

Ska den svenska självbilden som en "humanitär stormakt suddas ut? Ekonomietiken/etikekonomin handlar om människor. Vi måste lyfta blicken, skriver Kjell Wiklund.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-05-23 05:28
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Force majeure drabbar hela världen: en övermäktig och oförutsägbar händelse med effekter som inte kan hanteras med invanda åtgärder. Politiska debatter trevar sig fram. Vad händer till exempel med den svenska migrationsdebatten i pandemins tid? Rubbas våra cirklar? 

Riksdagen får 15 augusti ett förslag till en långsiktig svensk migrationspolitik. Vad kan man enas om? Hur ska ett "volymmål" förenas med asylrätten? Ska den svenska självbilden som en "humanitär stormakt" (Fredrik Reinfeldt 2013) suddas ut för gott?

En global force majeure – en urstark oförutsägbar kraft – tvingar oss till ekonomiska och etiska omprövningar. Pandemin lär oss plågsamt mycket om synen på den gamla årsrika människan. Äldrevård är inte Sveriges bästa gren. "Ekonomiska resurser ska tillskjutas". Vi inser att etik och ekonomi är myntets båda sidor. I ett klokt samhälle vävs etik och humanitet ihop med nationalekonomisk insikt och demografisk verklighet.

Ett lysande exempel från migrationsdebatten är gymnasielagen som nu är på väg in i den politiska hetluften. Några tusen ensamkommande barn/ungdomar fick, efter en snurrig lagstiftningsprocess, möjlighet att avsluta gymnasiestudier och snabbt därefter om möjligt hitta arbete. I coronatider framstår kraven som hånfullt bisarra. Man ska inte lura unga människor med hafsiga lagar och märkliga tillämpningar. Migrationsverkets "ålderskorrigeringar" minns många. 

Gymnasielagen, sedd från höger, är en vänsterpolitisk produkt. När en borgerlig regering 2008 genomförde "spårbytet", (möjligheten för asylsökande med avslag att kunna stanna i Sverige som arbetskraft) sågs detta från vänster som en högerpolitisk åtgärd. Att stifta lagar kan vara en svajig syssla.

Riksdagen får snart uppdraget att väva samman ett ekonomiskt och ett etiskt resonemang till en integrerande helhet. Cirka 7500 ungdomar med fem år i Sverige, svenskspråkiga med färska examina och djup erfarenhet av forces majeures, kaotiska omställningar i sina tidigare liv, med goda studieresultat och med inriktning på fortsatta studier till exempel till vårdyrken: dem behöver vi. Europa åldras. Ungt blod behövs.

"Invandringsvolymen från Afghanistan" (citat från politiker) heter Hoda, Ahmet, Ashia, Hekmat, Rania, Abdi. Ekonomietiken/etikekonomin handlar om människor och om att vi, mitt i världens force majeure, måste försöka lyfta blicken.