Företagarfrågorna måste hanteras bättre i Gnesta

Debatt 18 juni 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gnesta kommuns företagare förtjänar bättre service, mer hjälp till självhjälp och minskad byråkrati! Gnestamoderaterna strider hårt för frågorna men vi ser att det går åt fel håll, inställningen verkar stundtals vara häxjakt och piska – snarare än respekt och vilja till service. Plats nummer 82 i Svenskt Näringslivs ranking för företagsklimat duger inte. Vi måste få ordning och reda på företagarfrågorna, för utan våra företagare blir det inga jobb, ingen tillväxt och inga skatteintäkter.

Ibland påpekas det syrligt att ”lagen säger att man inte får skylla på okunskap” och pekar på att företagarna helt enkelt får skylla sig själva om de inte gör rätt. Överklagande av beslut verkar nästan ses som den bästa servicen och några garantier för när man får sin fråga hanterad vill man inte ge. 

De allra flesta av vår kommuns företagare har inte en hel stab för pappersarbetet utan gör det själva när barnen är nattade och disken undanplockad. Det är då de gör offerter på nästa jobb, beställer färg och virke, skickar fakturor, bokför, skickar mail och läser på. 

 

Företagare är alltså i tydligt underläge jämfört med kommuner och andra myndigheter. Därför vill vi påpeka att det också finns ett ansvar för högre instanser att ge bra information och tydliggöra vad som gäller, så att företagarna har en rimlig chans att göra rätt för sig. Vi är helt övertygade att företagare vill följa de lagar och regler som finns.

Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt och har därför tagit fram ett stort antal förslag på förbättringar. Här presenterar vi fem av förslagen:

  • Utbilda kommunens anställda, som har företagarkontakter, i företagande
  • Ha bättre, tydligare och mer tillgänglig information på hemsidan
  • Införa svarsgarantier – man ska snabbt kunna få proffsiga svar på sina frågor
  • Skapa fler enkla digitala lösningar med hjälp till självhjälp
  • Förenkla administrationen vid inspektioner & tillståndsgivning – och därmed sänkta priser som man får betala efter utförd tjänst

Moderaterna anser också att fler i kommunhuset behöver lyssna mer på både våra lokala företagare och företagarorganisationer. Det är dags för mer omvärldsspaning och ett öppet diskussionsklimat. 

 

Låt oss ge företagare en mer företagsvänlig politik i kommunhuset, utan häxjakter och utan krångel. Vi vet att kommunens anställda har en otrolig potential i att kunna hjälpa företagarna rätt – låt dem få arbeta i den viljeriktningen. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa