Förstör inte för byggande av bostäder på landsbygden

De borgerliga politikerna i riksdagen har avsiktligt negligerat, eller tycks inte vara medvetna om att investeringsstödet har varit framgångsrikt i att skapa en genomförbarhet för en stor mängd småskaliga bostadsbyggen i hela landet, skriver Peter Eklund, Hela Sverige ska leva, och Gunnar Casserstedt, Kiladalen Utveckling.

De borgerliga politikerna i riksdagen har avsiktligt negligerat, eller tycks inte vara medvetna om att investeringsstödet har varit framgångsrikt i att skapa en genomförbarhet för en stor mängd småskaliga bostadsbyggen i hela landet, skriver Peter Eklund, Hela Sverige ska leva, och Gunnar Casserstedt, Kiladalen Utveckling.

Foto: Annika Flood

Debatt2021-12-22 05:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ser med oro och bestörtning på det hastigt slopade investeringsstödet för hyresrätter, ett ogenomtänkt nytt riksdagsbeslut som kommer få mycket negativa konsekvenser för socialt och idédrivet byggande, särskilt på landsbygden.

I Sörmland har 2609 lägenheter byggts med hjälp av investeringsstödet för bostäder de senaste fem åren. Det har medfört att hyresnivån har blivit cirka 25–30 procent billigare. I Nyköpings kommun har 493 lägenheter byggts på detta sätt, i Oxelösund 103 lägenheter.

Inom civilsamhällets sociala och idédrivna byggande – bygg- och bogemenskaper, samt byggprojekt drivna av lokala utvecklingsbolag – har investeringsstödet varit avgörande för att realisera byggande på landsbygden.

Svårigheten i att lyckas bygga utanför centralorterna är att vi sedan 30 år tillbaka har en modell och regelverk för bostadsfinansiering där kreditmarknaden tvingas värdera projektets marknadsvärde i stället för dess bruksvärde. Detta gör det omöjligt att få finansiering till projekt på mindre orter där modellen räknar fram ett marknadsvärde som understiger produktionskostnaden. 

Små byggande aktörer utan omfattande eget kapital är helt utlämnade åt kreditmarknaden och investeringsstödet har under senare år gjort att kreditgivare kunnat finansiera projekten. 

Det ogenomtänkta riksdagsbeslutet eroderar nu förutsättningarna för hundratals möjliga samhällsnyttiga och platsutvecklande investeringar som bidrar till lokal sysselsättning, näringslivsutveckling och starta lokala flyttkedjor där äldre kan flytta från hus till lägenheter i närområdet och barnfamiljer kan ta över de hus som frigörs. 

Riksdagens borgerliga politiker visste uppenbarligen inte vad de röstade på, eftersom beslutet skulle strypa medel till alla pågående investeringar som landets länsstyrelser begärt fördelade från Boverket redan den 1 januari 2022. Många sådana investeringar pågår för fullt med stora ekonomiska åtaganden. Sedan samma politiker insett vad man beslutat om justerades tolkningen av beslutet till att gälla från 2023. Det betyder att alla arbetsinsatser från individer, grupper och kommuner som inte kunnat lämna in en komplett ansökan för ett investeringsstöd före nyårsafton 2021 har varit förgäves.

I Sörmland finns det planerade och pågående projekt på upp till 1 718 lägenheter som inte längre kommer kunna genomföras. De borgerliga politikerna i riksdagen har avsiktligt negligerat, eller tycks inte vara medvetna om att investeringsstödet har varit framgångsrikt i att skapa en genomförbarhet för en stor mängd småskaliga bostadsbyggen i hela landet. 

Vi uppmanar de politiker som lade ner sina röster i budgetvoteringen att tänka om för att säkerställa att civilsamhällets småskaliga och socialt drivna byggande i hela landet får återinsatta förutsättningar att kunna genomföras.