Framåt tillsammans för näringslivets bästa

Den ”svenska modellen”, med åtgärder som vilar på expertis och avsaknad av panikåtgärder, har uppskattats av näringslivet, skriver Pia Carlgren och Maria Björk Hummelgren, Östsvenska Handelskammaren.

Den ”svenska modellen”, med åtgärder som vilar på expertis och avsaknad av panikåtgärder, har uppskattats av näringslivet, skriver Pia Carlgren och Maria Björk Hummelgren, Östsvenska Handelskammaren.

Foto: Olof Jonmyren

Debatt2020-09-21 05:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför en höst och kommande år där vi fortfarande kommer vara starkt påverkade av rådande pandemi, behöver vi kavla upp ärmarna och se framåt.

Få anade tidigt i våras hur verkligheten skulle te sig under en lång tid framöver. När nu ett halvår passerat kan vi konstatera att krisen är långt ifrån över. Vi står inför en lågkonjunktur och återhämtningen ser ut att bli utdragen. Samtidigt finns ljuspunkter, den främsta förstås att smittspridningen och antalet människor som insjuknar tycks ha stabiliserats. Ekonomiskt ser dalen ut att inte bli så djup som många befarade, bankerna och konjunkturinstituten spår en gryning på marknadshorisonten. 

Betyder det att vi kan luta oss tillbaka och invänta vändpunkten? Självklart inte. Nu är tid för kraftsamling för att ge näringslivet bästa möjliga förutsättningar och få fart på samhällsekonomin. Det gynnar företagen, arbetstagare och välfärden – kort sagt, hela Sverige. 

Östsvenska Handelskammaren verkar för näringslivets bästa i Östergötland, Sörmland och på Gotland. Vår senaste undersökning, där 250 medlemsföretag deltog, visar att pandemin drabbat 58 procent negativt. Det har lett till att många tvingats vidta åtgärder för att hålla igång sina verksamheter. Möjligheten att korttidspermittera medarbetare har exempelvis använts av 38 procent av de svarande företagen i vår region. Det är förstås en bidragande orsak till att bara 12 procent tvingats säga upp personal, en siffra som med all säkerhet varit betydligt större utan korttidspermitteringar och andra stöd.

Generellt sett är företagen också nöjda med hur stat och myndigheter hittills hanterat situationen kopplad till covid-19. Färre än tio procent som deltagit i vår undersökning anser den skötts dåligt. Den ”svenska modellen”, med åtgärder som vilar på expertis och avsaknad av panikåtgärder, har uppskattats av näringslivet. De allra flesta företag ser med optimism och framtidstro på kommande år. Nära 40 procent av de 250 medlemsföretagen uppger att deras verksamhet är på rätt väg och inte i behov av ekonomisk hjälp. 

Samtidigt ser många alltjämt behov av stödåtgärder, riktade insatser till särskilt utsatta branscher och kloka efterfrågestimulerade investeringar från offentligt håll. Nu är inte tid att vänta med projekt! Kompetenshöjande insatser och incitament för hållbar omställning är annat som efterfrågas från näringslivet. Vi måste därtill hålla i minnet att Sverige är exportberoende, så världsläget och den gemensamma förmågan att upprätthålla frihandeln har stor betydelse för företagen här hemma. 

Vi på Handelskammaren är övertygade om att fortsatt dialog och samverkan mellan näringslivet och de offentliga aktörerna är rätt väg uppåt – och framåt.