Målet om att minska växthusgasutsläppen från inrikes transporter med 70 procent till 2030 närmar sig, men omställningen till fossilfria tunga transporter går långsamt. Trots tekniska framsteg har endast en liten del av de förväntade ellastbilarna nått marknaden, eftersom viktiga förutsättningar saknas.
En av de största utmaningarna är kostnaden. Eldrivna lastbilar kostar fortfarande 2,5 gånger mer än dieselbilar, vilket gör det svårt för åkerier med små marginaler att investera. Även med statligt stöd är kostnaden hög, och förväntningar om framtida prisnedgångar gör att många avvaktar. Samtidigt saknas betalningsvilja hos transportköparna. En undersökning från Sveriges Åkeriföretag visar att tre fjärdedelar av kunderna inte är villiga att betala extra för fossilfria transporter.
Bristande laddinfrastruktur försvårar också omställningen. Majoriteten av laddningen kommer behöva ske vid terminaler och hemmadepåer, vilket kräver omfattande utbyggnad av elnätskapaciteten i landet.
Trots dessa hinder är åkerinäringen redo att bidra till omställningen. Men utan rätt politiska åtgärder riskerar utvecklingen att gå för långsamt. För att påskynda utvecklingen föreslår vi fyra insatser:
1. Gör fossilfria transporter attraktiva genom skattelättnader. Skattelättnader för både säljare och köpare av en fossilfri transport bör utredas med syftet att skapa kommersiella incitament och efterfrågan i marknaden.
2. Nationell kraftsamling för utbyggnad av elnätet. Ett samarbete mellan politik, Energimyndigheten och nätägare är nödvändigt för att bygga ut elnätskapaciteten där behovet är störst. Förenklade och snabbare ansöknings- och tillståndsprocesser i kommuner krävs för att underlätta etableringen av laddplatser.
3. Främja teknikneutralitet. Utöver eldrift behövs även andra fossilfria drivmedel som biogas, vätgas och HVO. Politiken bör tydligt signalera att lagstiftningen kommer vara teknikneutral för att företag ska våga investera i de lösningar som är mest effektiva för olika typer av transporter.
4. Öka hållbarhetskraven för offentliga transportköp. Offentliga köpare kan agera föregångare genom att ställa tydligare krav på fossilfria transporter. Lagen om offentlig upphandling bör kompletteras med krav på hållbarhetsarbete, motsvarande åkerinäringens certifiering Fair Transport.
Med rätt styrmedel och samarbete kan vi nå klimatmålen och stärka konkurrenskraften för fossilfria vägtransporter.