Fysisk aktivitet stärker sörmlänningarnas hälsa

En halvtimme per dag är bra, men lite är bättre än inget och ju mer desto bättre. Det är inte för sent i pandemin för att dra nytta av ökad fysisk aktivitet, skriver Ing-Mari Dohm, Jörgen Hedberg och Birgitta begrman, med flera.

En halvtimme per dag är bra, men lite är bättre än inget och ju mer desto bättre. Det är inte för sent i pandemin för att dra nytta av ökad fysisk aktivitet, skriver Ing-Mari Dohm, Jörgen Hedberg och Birgitta begrman, med flera.

Foto: Charlie Riedel

Debatt2020-06-04 06:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I kampen mot Covid-19 är högsta prioritet att skydda varandra, skydda oss själva och inte minst skydda de allra sköraste. Det blir allt tydligare att vi kommer att leva med restriktioner under lång tid framöver. Vi måste därför komplettera skydda med att stärka

Ett effektivt sätt att stärka kroppen är fysisk aktivitet. Dessvärre kan åtgärderna mot smittspridning leda till minskad fysisk aktivitet. Många tror att man måste stanna inne, men att bli stillasittande under månader kan få allvarliga konsekvenser, inte minst för riskgrupperna. Bara i Region Sörmland har nästan 1 av 4 högt blodtryck, 14 600 vuxna har diabetes och 50 000 är över 70 år.

Vad många inte vet, är att redan 1–2 veckors regelbunden fysisk aktivitet ger hälsoeffekter som lägre blodtryck, mindre stresshormoner, bättre blodsockerkontroll och ökat välbefinnande. Detta bidrar till ökad motståndskraft så att man bättre klarar en kroppslig påfrestning, såsom en infektion med efterföljande återhämtning. Sambandet mellan mängden fysisk aktivitet och effekt är starkt. En halvtimme per dag är bra, men lite är bättre än inget och ju mer desto bättre. Det är alltså inte för sent i pandemin för att dra nytta av ökad fysisk aktivitet.

Men detta gäller inte bara riskgrupperna. Många fler kommer att drabbas, inte bara av smitta, utan även av psykisk ohälsa till följd av stress och oro för pandemins konsekvenser, som att förlora jobb eller företag. Då kan fysisk aktivitet fungera som en buffert mot stress, oro och sömnsvårigheter.

Det allmänna budskapet om att det är bra att röra på sig utomhus måste kompletteras med att fysisk aktivitet har positiv effekt på flera riskfaktorer och att god kondition och styrka gör att man bättre klarar av de påfrestningar som isolering, Covid-19 och efterförlopp innebär. På 1177.se, Träning och fysisk hälsa, finns bra tips för att hålla sig aktiv. Men mer stöd behövs, både nu och framöver, för de med störst behov av att komma igång. Hälso- och sjukvården, omsorgen och olika aktörer inom fysisk aktivitet har här ett särskilt ansvar.

Mot denna bakgrund och risken för en andra våg, uppmanar vi alla aktörer i regionen att bidra till ökad fysisk aktivitet för att stärka hälsan i Sörmland nu.