Vi tycker att det är en skrämmande inställning till invånarnas förmåga att välja.
I fullmäktige stod Linus Fogel, ordförande i Vård- och omsorgsnämnden, och orerade om att privata utförare skjuter på blöjbytet några timmar för att göra aktieägarna nöjda. Ett uttalande som kräver en ursäkt till de privata utförarna. Oxelösund gynnas inte av ett sådant synsätt på hårt arbetande företagare.
Beslutsunderlaget till fullmäktige innehöll många märkligheter. Enligt utredningen är det problematiskt att personalen ”inte har erfarenhet från att jobba i konkurrensutsatt verksamhet”! Socialdemokraterna saknar alltså tilltro till kommunens egen personal, som måste skyddas genom förmyndarskap.
Majoriteten vill slå fast att ett införande av LOV är helt omöjligt och att det inte kan bevisas att valfriheten leder till nöjdare kunder. Men Oxelösund har ju aldrig haft någon valfrihet! Hur kan då de tillfrågade veta vad det kommer att innebära?
Socialdemokraterna påstår att LOV inte påverkar kommunernas kostnader. Det stämmer inte. Exempel finns som påvisar stora skillnader, enligt kommunernas databas för jämförelser, Kolada (2018 års siffror). I Olofström är årskostnaden per hemtjänsttagare 230 481 kronor mot Oxelösunds 443 698 kronor, Tanum: 276 407 kronor, Ovanåker: 281 478 kronor.
Detta är bara några exempel och fler faktorer än siffror påverkar, som befolkningens sammansättning och var kommunen ligger i landet.
När det gäller hemtjänstkostnad per timme visade PWC:s genomlysning en mycket hög timkostnad samt låg tid hos brukarna i Oxelösund. Timkostnaden var cirka 750 kronor per timme, att jämföra med Nyköping där kostnaden är 426 kronor per timme.
Utredningen påstår också att ”Oxelösunds kommun inte bedöms ha ovanligt goda förutsättningar för privata aktörer”. Var kommer den uppgiften ifrån?
Vi pratade med tre privata utövare i Nyköping och samtliga säger att de är väldigt nyfikna på Oxelösund och gärna skulle delta om kommunen lade ut hela eller delar av hemtjänsten på LOV-anbud.
Varför har vänstern så förtvivlat svårt för privat företagande? Oxelösunds röda styre (S+V) visar åter att man ständigt misstänker privat entreprenörskap som utför samhällsnyttiga insatser i välfärden. Ett misstänkliggörande som för de röda verkar viktigare än att se de fördelar som uppstår för invånarna när valfrihet blir vardag.
Eller som SN:s ledarskribent Olof Jonmyren formulerade det i sin ledare den 23 september: ”Det är en frihet som saknas. Ett gammalmodigt rött styre tänker inte nytt.”