Tack vare Centerpartiet och januariavtalet beslutade regeringen i förra veckan om en utredning som ska se över hur gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker kan införas i hela landet. Utredningen är en viktig delseger för Sörmland och Sveriges landsbygder. Gårdsförsäljning har inte bara potential att göra Sverige till en dryckesnation av rang, det bidrar även till en växande besöksnäring och en ökad svensk jordbruksproduktion.
När vi svenskar besöker mikrobryggerier eller vingårdar i andra europeiska länder tar vi för givet att vi ska kunna köpa med oss en flaska hem som souvenir. I Sverige kan du som besökare i bästa fall hoppas på ett artikelnummer och en vägbeskrivning till närmaste Systembolag – som inte sällan ligger i en stad. Så kan vi inte ha det!
I Sörmlands län har vi vant oss vid att kunna njuta av Blaxta Vingård, Nils Oscars ölproducenter i Nyköping och Eskilstuna ölkulturs drycker. Dryckerna är inte bara utmärkta alternativ till importerade och storskaligt producerade fabrikat. De är också viktiga för sysselsättningen i delar av landet där ett enda jobb kan ha enorm betydelse för en hel bygd.
Enligt siffror från Lantbrukarnas Riksförbund sysselsätter småskaliga vingårdar, mikrobryggerier och destillerier runt om i landet cirka 5 500 personer. Lägg därtill alla underleverantörer i form av lantbrukare och råvaruleverantörer, förpackningsleverantörer m.m. Genom att tillåta gårdsförsäljning av alkohol kan jobben bli betydligt fler.
Centerpartiet har under lång tid drivit frågan att lokala producenter av öl, vin och andra alkoholhaltiga drycker ska ges möjlighet att sälja en mindre volym till besökare i samband med visning, provsmakning eller övernattning. Det betyder inte att vi vill avskaffa Systembolaget, som vissa illvilliga röster vill göra gällande. Tvärtom! Centerpartiet värnar detaljhandelsmonopolet och ser gårdsförsäljning som ett komplement till Systembolaget. Det framgår också i direktiven för den nytillsatta utredningen.
Tajmingen för att införa gårdsförsäljning är väldigt bra. Intresset för närproducerad mat och dryck av hög kvalitet har ökat de senaste åren liksom intresset för vinodling och mikrobryggerier. Nu är det dags att låta Sveriges landsbygder skörda frukterna av det intresset!