Nyligen meddelade Försäkringskassan att de förstärker sina kontroller av VAB under hösten. Det är viktigt att samhället vidtar åtgärder för att minska bidragsbrott. Det är också en uttalad ambition från regeringen. Men då måste också de luckor i systemet som innebär att föräldrar känner sig pressade att tänja på gränserna för regelverket täppas till.
En sådan grupp är föräldrar till barn med diabetes. Drygt 8 000 barn har typ 1 diabetes och ytterligare 900 barn får sjukdomen varje år. Sjukdomen är kronisk och förutsätter egenvård varje dag året om. Dygnet runt.
Under skoldagen har skolan ansvar för behandlingen. För att den ska fungera måste föräldrarna utbilda personalen på skolan om barnets specifika behov. Utöver att utbilda personalen om barnets diabetes behöver de ofta vikariera som diabetesresurser i skolan. En del i flera månader.
Dessa insatser tvingas föräldrarna betala ur egen ficka. De har inte rätt VAB för någon av insatserna, som är nödvändiga för att barnet ska må bra. Det får konsekvenser för deras arbetsliv. Hälften av föräldrarna till barn med diabetes går ner i arbetstid för att hantera sjukdomen. Trots detta har mer än var femte blivit sjukskrivna.
En stärkt rätt till VAB skulle bidra till att tusentalsföräldrar kan undvika sjukskrivning och jobba heltid. De skulle samtidigt förbättra stödet i skolan. Svensk forskning visar att barn med diabetes har sämre skolresultat och sämre livsinkomster.
På regeringens bord ligger ett färdigt förslag från den statliga utredning som presenterades i juni 2021. Den innebär att föräldrar som instruerar skolpersonal om barnets vårdbehov ska ha rätt till VAB. Nu är det dags att regeringen går vidare med det färdiga förslaget, som också behöver omfatta de tillfällen då föräldrar hoppar in som diabetesresurser.
Det är ett systemfel att föräldrar till barn med diabetes ska behöva ta ut föräldrapenning, använda semesterdagar eller använda flextid för att kunna ge sina barn rätt stöd i skolan. Vi vet också att det förekommer att föräldrar hittar på skäl för att få VAB-ersättning för sina insatser i skolan.
Martina Johansson (C) från Södermanland sitter i socialförsäkringsutskottet och har ett stort ansvar för att VAB-ersättningen ska fungera på ett bra sätt för alla föräldrar. Hon behöver nu driva på för att det färdiga förslaget genomförs. Det är viktigt att komma till rätta med fusket, men då måste vi ha ersättningar som fungerar för alla föräldrar.