Corona-krisen sveper över världen, och samhället mobiliserar för att mildra konsekvenserna för företag och enskilda människor. Jag är psykiater och arbetar inom två områden där patienter har farit allt mer illa de senaste åren, och som riskerar att komma ännu mer i bakgrunden under den pågående krisen. Det handlar om människor som är långtidssjukskrivna för stressrelaterade symtom, som kronisk smärta och utmattningssyndrom, samt människor med diagnoser som autism/Aspergers syndrom, som till följd av sina funktionsnedsättningar inte lyckats fungera i skolan eller på arbetsmarknaden och behöver stöd i form av aktivitets- eller sjukersättning.
För dessa grupper har indragen sjukpenning eller avslag på ansökningar om sjuk- eller aktivitetsersättning ökat kraftigt på senare år genom nya tillämpningar från Försäkringskassan. Krav på allt mer omfattande intyg och kompletteringar har också ökat belastningen på sjukvården.
Hösten 2019 fann Östnytt att antalet avslag på ansökan om förlängd aktivitetsersättning 2018 ökade tre gånger så mycket jämfört med två år tidigare. Andelen som fick avslag på ansökan om sjukersättning hade fördubblats. Enligt Södermanlands Nyheters källor var antalet beviljade sjukersättningar 2018 det lägsta någonsin.
Många tvingas då söka försörjningsstöd, i den mån de klarar av det. I oktober 2018 var det 850 personer som hade försörjningsstöd samtidigt som de deltog i daglig verksamhet.
Trots den förståelse för människors omedelbara behov som kommer fram i de åtgärdspaket som nu presenteras i tät följd, har jag hittills inte hört dessa gruppers situation nämnas. I mitt dagliga arbete möter jag fortfarande avslag i samma utsträckning som förut. Hanteringen från Försäkringskassan riskerar nu att få ännu värre konsekvenser än tidigare:
- Sjukvården tvingas prioritera och har inte utrymme för den oändliga mängd av omfattande intyg, kompletteringar och nya intyg som krävs från Försäkringskassan.
- Utsatta människor kommer att hänvisas till en Arbetsförmedling som är överbelastad, och inte har möjlighet att ta hand om den som medicinskt har bedömts stå mycket långt från en arbetsmarknad där arbetslösheten snabbt ökar.
- För att få försörjningsstöd kan patienterna tvingas sälja tillgångar som lägenheter, bilar eller hus, i en särskilt svår tid.
- Patienterna kan överklaga till Förvaltnings- eller Kammarrätter, men dessa instanser kommer inte ha möjlighet att hantera deras ärenden inom rimlig tid.
Mitt förslag till åtgärd är enkelt: Ge Försäkringskassan direktiv att tillämpa samma medmänsklighet som nu genomsyrar de gemensamma ansträngningarna att möta påfrestningarna i samband med Corona-pandemin. En bra utgångspunkt är att åter börja lita på de bedömningar som vi som behandlande och intygsskrivande läkare gör.
Glöm inte sjukskrivna och funktionsnedsatta
Ge Försäkringskassan direktiv att tillämpa samma medmänsklighet som nu genomsyrar de gemensamma ansträngningarna att möta Corona-pandemin, skriver Håkan Odeberg, specialist i psykiatri.
Foto: Andes Wiklund
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.