Gnesta behöver ett nytt politiskt styre

Att partier sätter ideologiska motsättningar åt sidan för att styra tillsammans brukar beskrivas som ansvarstagande. Men i Gnesta har det uppenbarligen varit ett dåligt fungerande recept, skriver Per Sicking (V) med flera.

Att partier sätter ideologiska motsättningar åt sidan för att styra tillsammans brukar beskrivas som ansvarstagande. Men i Gnesta har det uppenbarligen varit ett dåligt fungerande recept, skriver Per Sicking (V) med flera.

Foto: Åsa Ekström

Debatt2021-06-21 05:48
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur kan det vara så svårt? Den frågan möter ofta oss från Vänsterpartiet när vi pratar med Gnestabor om vilka problem de upplever i vardagen.

Hur kan det vara så svårt att bygga ut vattenförsörjningen i takt med att befolkningen växer? 
Hur kan det vara så svårt att se till att bajsvatten inte läcker rakt ut i Sigtunaån?

Hur kan det vara så svårt att renovera ett vattentorn utan extra kostnader på en halv miljon på grund av dåligt väder?

Hur kan det vara så svårt att förbättra arbetsmiljön för kommunens anställda och satsa på skolan och äldreomsorgen?
Frågan bör ställas till de partier som de senaste styrt kommunen de senaste 7 åren, det vill säga Socialdemokraterna och Moderaterna.

Att partier sätter ideologiska motsättningar åt sidan för att styra tillsammans brukar beskrivas som ansvarstagande. Men i Gnesta har det uppenbarligen varit ett dåligt fungerande recept. Hög personalomsättning och dyra utköp vittnar om en osund organisation. Någonting är fel när skolor och förskolor måste börja året utan en färdig budget samtidigt som kommunen blivit beroende av dyra konsulter. 
I det senaste kommunalvalet förlorade Socialdemokraterna och Moderaterna sin majoritet i kommunfullmäktige. Men de räddades av Centerpartiet, som tidigare varit i opposition och tillsammans med Vänsterpartiet bland annat reserverade sig mot nedläggningen av Laxne skola 2016, men nu valde att stödja den styrande koalitionen samtidigt som man behöll oppositionsrådsposten.

Tack vare detta har Socialdemokraterna och Moderaterna kunnat fortsätta styra i minoritet. Samtidigt har oppositionens arbete försvårats då ”oppositionsrådet” i praktiken agerar stödhjul åt de styrande partierna. För detta betalar dessutom invånarna stora summor då Gnesta som nästan enda kommun av motsvarande storlek har tre kommunalråd på heltid eller nästan heltid.

Vi ser att Gnesta har förutsättningar att vara en av de bästa kommunerna i Sverige att leva i. Närhet till både storstad och natur, industri och lantbruk, alla engagerade och kunniga anställda inom kommunens verksamheter och alla drivna företagare är några av Gnestas styrkor.
Men att ta tillvara denna potential kräver långsiktighet och politiker som ser till alla kommuninvånares intressen, oavsett om de bor i centralorten eller på landsbygden. Det kräver att vi investerar i samhället och välfärden istället för att skjuta kostnader på framtiden.

Vi i Vänsterpartiet är öppna för samtal med alla som delar detta synsätt. Att låta ett illa fungerande minoritetsstyre fortsätta kommer dock aldrig vara någon lösning.