Gör hela Östersjön till ett skyddat område

Om vi inte vänder utvecklingen kan Östersjön snart vara helt utarmat och livlöst. Då återstår bara algblomning och maneter, skriver Per Bolund (MP) med flera.

Om vi inte vänder utvecklingen kan Östersjön snart vara helt utarmat och livlöst. Då återstår bara algblomning och maneter, skriver Per Bolund (MP) med flera.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2022-08-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Östersjön är ett av de hav som står närmast en total kollaps av alla hav på hela jorden. Den industriella utfiskning som fått fortgå måste få ett omedelbart och absolut stopp. Annars är det för sent.

Under alldeles för lång tid har de stora industritrålarna tillåtits att ta upp enorma mängder strömming och sill ur havet. Trålningen har flyttat närmare och närmare land, och helt konkurrerat ut det småskaliga hållbara kustfisket. Nu är fiskbestånden i ett mycket kritiskt läge - Östersjöns ekosystem är starkt hotade. Torsken har redan kollapsat, och den snabba och omfattande nedgången av strömming och sill gör nu att hela ekosystemet hotas. Om vi inte vänder utvecklingen kan Östersjön snart vara helt utarmat och livlöst. Då återstår bara algblomning och maneter. Men ändå fortsätter industrifisket.

I åratal har Miljöpartiet kämpat för ett hållbart fiske i svenska vatten, men riksdagen har stoppat alla insatser vi föreslagit för att rädda vårt innanhav. I valet mellan ett levande och välmående hav där fisket görs i balans med ekosystemen och fiskindustrins kortsiktiga vinstjakt har de vänt miljön ryggen. 

Effekterna av den politiska oviljan att agera när varningsklockorna ringer syns tydligt nu; Unga fiskare får svårt att etablera sig, det kustnära fisket är på väg att dö ut och med det också den småskaliga förädlingsindustrin. Kustsamhällen förlorar jobb och inkomster och utarmas. Detta medan de stora industritrålarna gör stora vinster på helt ohållbara fiskemetoder som långsamt mördar vårt hav.

Men det är inte för sent, det finns hopp om ett friskare, levande hav. Miljöpartiet vägrar att ge upp kampen för levande hav. Men för det krävs en systemförändring inom fisket. Miljöpartiet vill därför: 


  • Införa ett omedelbart fiskestopp för alla industritrålare på svenska vatten. Inga dispenser ska ges.

     
  • Göra hela Östersjön till ett skyddat område.

     
  • Förbjuda allt industrifiske i Östersjön och ta fram en avvecklingsplan för fisket för fiskmjöl.

     
  • Satsa 5 miljarder på att städa upp våra kuster från gamla miljösynder. 

Det vi föreslår är omfattande. Men om vi gör rätt nu kan vi bevara ett hav där vi kan bada om somrarna, fiska och leva. Sveriges hav och skärgårdar är en unik skatt värd att bevara. 

Hade de andra partierna varit mer lyhörda mot forskningen och de varningsrop som kommit från våra tillsynsmyndigheter i åratal hade de inte varit nödvändigt med så drastiska åtgärder. Men år av ohållbar havspolitik och ett illa reglerat industrifiske har satt oss i en akut situation. Vi har en sista chans att rädda Östersjön och det framtida fisket. Vi måste ta den. Det handlar om miljön, klimatet och den världsunika natur som svenska folket älskar.