Grönt stål kräver grön elöverföring

Ett förslag är att SSAB helt enkelt beställer en anslutning som är nedgrävd för hela sträckan. Då kommer fastighetsägarna från sin sida att bidra till att ta sitt ansvar så att SSAB får sin elanslutning i tid, skriver Alette Sederholm med flera.

Ett förslag är att SSAB helt enkelt beställer en anslutning som är nedgrävd för hela sträckan. Då kommer fastighetsägarna från sin sida att bidra till att ta sitt ansvar så att SSAB får sin elanslutning i tid, skriver Alette Sederholm med flera.

Foto: Magnus Andersson

Debatt2022-02-09 05:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SSAB:s vd Martin Lindqvist redogjorde i SN den 29 januari för stålbolagets utveckling av fossilfri stålproduktion i flera av stålprocesserna inom koncernen. Det är ett fantastiskt initiativ och något Sverige självklart kan vara stolta över. För den gröna omställningen är bolaget helt beroende av att få elanslutningar med tillräcklig kapacitet för att klara konverteringsprogrammet. Han bad samtidigt om hjälp att få sin elanslutning till SSAB i Oxelösund i tid, då detta är viktigt för att konverteringen i processen ska ske smidigt.

Fastighetsägarna utmed tilltänkta ledningen försöker verkligen hjälpa till att få anslutningen till SSAB i Oxelösund på plats. Vi har presenterat flera lösningar för Vattenfall. Lösningar som är klimatsmarta och förutom att klara SSAB:s elbehov samtidigt tar hänsyn till det betydelsefulla näringslivet som finns utmed och ikring Vattenfalls planerade luftledning. Tyvärr vill inte Vattenfall lyssna på detta, utan har sin utstakade process klar genom att helt köra över fastighetsägarna utmed sträckningen. Upplevelsen är att det från deras sida är mer av en prestige att bygga luftledning. Så länge den inställningen föreligger kommer den här processen inte att gå smärtfritt. 

Dessutom riskerar nu detta projekt att fördröjas ytterligare. Projektet är ett av fem utpekade försöksprojekt i syfte att förkorta tillståndsprocesserna. Det är regeringen som gett EI, Lantmäteriet och Länsstyrelserna i uppdrag att utveckla och testa nya arbetssätt för att bättre koordinera hanteringen av de tillståndsprocesser som krävs för att bygga ut eller förstärka det svenska elnätet. Tyvärr har inte sakägare involverats och det är just den länken vi ser som fallerar i processen. Om lokal acceptans inte kan uppnås är man långt ifrån att korta tillståndsprocessen. 

Men ett förslag är att SSAB helt enkelt beställer en anslutning som är nedgrävd för hela sträckan. Då kommer fastighetsägarna från sin sida att bidra till att ta sitt ansvar så att SSAB får sin elanslutning i tid. 

För att göra grönt stål är det inte bara elproduktionen som behöver vara grön - även elledningen behöver vara klimatmässigt korrekt - se till att tillståndsprocessen blir korrekt och se till att stålet blir grönt med en grön elöverföring.

Det finns grön omställning, grönt stål, grön el och det kommer då också att finnas grön elöverföring.