Hållbarhet är en ny politisk utmaning

"Klimatsmarta" politiker håller på att förstöra Sveriges välfungerande nationella elproduktion, skriver Peter Skoglund.

"Klimatsmarta" politiker håller på att förstöra Sveriges välfungerande nationella elproduktion, skriver Peter Skoglund.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2020-09-25 05:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I många års tid har politiker slängt sig med ordet "utmaning". Man har gjort det ofta i diskussionen om Sveriges migrations politik. Som volymmässigt har varit extrem hög. När det sedan uppstod stora problem knutna till den. Så blev uttrycket man använde "utmaning". När man som politiker inte förstod konsekvenserna av sina egna beslut. 

Nu är det nya modeordet "hållbarhet". För nu vill man påskina att man är kunnig inom natur, miljö och klimatområdet. Fast man saknar det mesta av det vetenskapliga kunnandet. Men agerar som den "klimatsmarta politikern", som vet vad den gör och som hela tiden tar förnuftiga beslut inom miljöpolitiken. 

Tyvärr så handlar inte sakpolitik om att använda vissa ord. Utan kunskap, fakta och konsekvensanalys är då betydligt viktigare. Vi ser nu i den så kallade "klimatdebatten", att alltför många politiker upprepar sina misstag från den förda svenska migrationspolitiken. Man sätter sig inte in i frågan själva. Utan man låter sig styras av en egen enfaldig tro med hjälp av "klimatalarmister", lobbyister, viss media och andra intresseorganisationer, som sprider ut sitt "gröna och hållbara" budskap. 

Som mycket stor natur- och miljövän, ser man det dagligen. Att våra riksdagspartier och politiker, utifrån deras förmedlade politiska budskap. Hycklar med att använda sig av orden "hållbarhet, klimatsmart, fossilfri och förnyelsebar", i snart allt man säger. Kopplade till de flesta politiska beslut man tar. 

Miljöutsläpp har döpts om till "klimatutsläpp". Vilket får varningsklockorna att ringa. Fasadpolitik av den sämsta sort, levereras ut till medborgarna. Vi kan se det i den svenska energipolitiken, som nu håller på att "barka åt skogen". Inriktningen nu, är ju att satsa väldigt mycket på "grön hållbar och förnyelsebar energi" som till exempel vindkraft och solenergi. På bekostnad av våra effektiva kärnkraftverk. Som ihop med vattenkraft, alltid har varit stommen i vårt lands stabila elproduktion. Som dessutom är så gott som koldioxidfria energislag. 

Vindkraftsparker kräver oerhört stora ingrepp i naturen, genom att man exploaterar stora mark och havsområden. Den tar även död på mängder av fåglar, fladdermöss och insekter. "Hållbarheten" i tillverkning, uppbyggnad och livslängd, är inte oändlig på något sätt. 
 

Verkningsgraden på vindkraft och solceller, jämfört med kärnkraft och vattenkraft på årsbasis, är ju på en mycket låg nivå. Sett till landets energibehov. "Klimatsmarta" politiker håller på att förstöra Sveriges välfungerande nationella elproduktion. Som även var natur- och miljövänlig. Hur man än vrider och vänder på saken.