Här är företagens värsta kommunala konkurrenter

Restaurangverksamhet toppar både den nationella topplistan och Södermanlands topplista över de säljverksamheter som skapar mest osund konkurrens, skriver Sara Anderson och Fredrik Östbom med flera.

Restaurangverksamhet toppar både den nationella topplistan och Södermanlands topplista över de säljverksamheter som skapar mest osund konkurrens, skriver Sara Anderson och Fredrik Östbom med flera.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2023-08-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Södermanland är fullt av företagare som driver kaféer, restauranger och gym – och de bidrar alla till att göra sina kommuner levande. Verksamheterna startas och drivs av människor med en passion för det de gör och som vågar ta risker för att de tror på sin affärsidé. De bidrar alla till att skapa attraktiva platser dit människor väljer att flytta eller att resa. Inte minst skapar de arbetstillfällen och skatteintäkter till kommunen.

Konkurrens mellan olika lokala aktörer är något positivt. Genom konkurrens sporras olika verksamheter att vässa sina erbjudanden. Vi får godare lunch, gym med högkvalitativa maskiner och nytänkande koncept eller en kanelbulle till fikat för ett bättre pris. Men när kommuner och andra offentliga aktörer, som i grunden är uppbackade av skattemedel, ger sig in på en marknad snedvrids spelreglerna. Det blir inte konkurrens på lika villkor. Ofta är de kommunala säljverksamheterna inte ens lagliga att driva.

Almega, Svenskt Näringsliv och Visita har under våren uppmärksammat konkurrensproblematiken i en gemensam rapport, som visar de tio vanligaste kommunala säljverksamheterna som företagare upplever osund konkurrens ifrån. Där beskrivs situationen baserat på de svar som har lämnats av företagen i Svenskt Näringslivs undersökning om lokalt företagsklimat.

I Södermanland är restaurangverksamhet den kommunala säljverksamhet som skapar mest konkurrensproblem enligt företagen. Detta har vi kunnat se genom att dela upp statistiken från ovan nämnda rapport på regionnivå. Det handlar om att kommunen helt enkelt har startat en restaurang för att sälja mat till allmänheten eller att mat säljs till allmänheten på det kommunala äldreboendet eller skolan. 

Restaurangverksamhet toppar både den nationella topplistan och Södermanlands topplista över de säljverksamheter som skapar mest osund konkurrens. Det är anmärkningsvärt, eftersom det tydligt inte ligger inom ramarna för vad en kommun får ägna sig åt enligt kommunallagens regler.

För att undvika osund konkurrens bör kommunerna:

* Identifiera vilka säljverksamheter som bedrivs av kommunen, såväl inom förvaltning som i de kommunala bolagen. 

Bedöma de identifierade säljverksamheterna. Vad är lagligt och vad är lämpligt agerande utifrån konkurrenssituationen i kommunen? De olagliga säljverksamheterna bör avvecklas och övriga verksamheter bedömas individuellt utifrån dess konsekvenser.

Ta fram en policy. Alla kommuner bör ha en policy för sin säljverksamhet för att systematiskt arbeta för minskade konkurrensproblem.

Vi uppmanar kommunerna i Södermanland att ta till sig dessa tips – då kan ni skapa riktigt bra företagsklimat och öka attraktiviteten i kommuner runtom i länet.