Den viktigaste budgeten i Nyköpings kommun just nu är, utan tvivel, den koldioxidbudget som kommunen har låtit Uppsala universitet ta fram. Vi vill tacka kommunen för att detta verktyg finns på plats. I budgeten framgår vilket stort ansvar som vilar på oss alla, politiker, näringsliv och medborgare för att sätta oss in i, och förstå, allvaret i den klimatkris som obevekligt pågår i skuggan av coronapandemin.
Samtidigt vill vi uttrycka vår stora oro för att denna budget inte är allmänt känd, varken bland alla politiker eller bland våra medborgare. Vi upplever också att det saknas insikt om vad denna budget egentligen innebär.
Koldioxidbudgeten visar den begränsade mängd koldioxid, det utsläppsutrymme, som vi kan släppa ut för att klara temperaturmålen enligt Parisavtalet. Det finns mycket att läsa om detaljerna i detta, och hur våra specifika utmaningar i Nyköping ser ut, men den korta och alarmerande slutsatsen är att vi för att klara målen måste minska våra utsläpp med 16 procent årligen mellan 2020-2040.
Om vi inte gör några minskningar alls är budgeten överskriden om sex år. I själva budgeten kan man läsa att detta i grunden “handlar om att ansluta sig till en vetenskaplig beskrivning av klimatutmaningen och att i ord och handling bekräfta dess relevans och dignitet. Det handlar om att visa ledarskap!” Man slår också fast att ingen enskild aktör kommer att vara ansvarig för att vi klarar eller inte klarar målet, men att alla behövs!
Med andra ord visar budgeten att vi står inför en gigantisk utmaning som kräver att våra politiker, i samtliga partier, sätter sig in i frågan, kavlar upp ärmarna och börjar att agera kraftfullt för att säkerställa att vi klarar denna utsläppsminskning. När vi gemensamt satt oss in i frågan har vi upptäckt att det inte finns någon plan för hur denna budget ska genomföras och implementeras. Det finns inte heller någon plan för hur dessa omfattande omställningar skall kommuniceras med kommuninvånare och näringsliv.
Det finns inget bindande åtagande i denna koldioxidbudget. För att använda ord ur själva budgeten så “är resultatet helt avhängigt på hur våra politiker väljer att förhålla sig”.
Inför det nya året har vi därför följande önskelista till våra lokala politiker:
- att ni börjar med att kalla klimatkrisen för den kris det är och agera därefter.
- att ni skyndsamt tar fram en strategi för hur ni ska implementera och genomföra de åtaganden som finns i kommunens koldioxidbudget.
- att ni skyndsamt tar fram en strategi för hur detta ska kommuniceras med oss medborgare och näringslivet i kommunen.