Hela Sverige kommer att utveckla landsbygden

Framtiden måste hela tiden skapas av oss i vardagens tusentals olika beslut. Erfarenheterna och resultaten från deras arbete utmanar den urbana normen och fungerar som ett energitillskott för den svenska landsbygdsdebatten, skriver Peter Eklund och Rocco Gustafsson, Hela Sverige ska leva. Bilden är från boken Sörmland tillsammans, som lanseras på landsbygdsriksdagen i Nyköping.

Framtiden måste hela tiden skapas av oss i vardagens tusentals olika beslut. Erfarenheterna och resultaten från deras arbete utmanar den urbana normen och fungerar som ett energitillskott för den svenska landsbygdsdebatten, skriver Peter Eklund och Rocco Gustafsson, Hela Sverige ska leva. Bilden är från boken Sörmland tillsammans, som lanseras på landsbygdsriksdagen i Nyköping.

Foto: Rocco Gustafsson

Debatt2024-05-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu till helgen genomförs Sveriges största event för landsbygdsutveckling i Nyköping. Över 700 deltagare från Haparanda i norr till Ystad i syd, från Öckerö i Väst till Slite i Öst kommer för att se hur Sörmland arbetar med landsbygdsutveckling och diskutera landsbygdsutveckling i en ny tid för Sverige. 


Landsbygdsriksdagen börjar med att 18 olika resor genomförs där Sörmlands entreprenörer och bygdegrupper visar upp hur de löst framtidens utmaningar redan i dag. På lördagen och söndagen genomförs själva landsbygdsriksdagen med seminarier och föreläsningar, moderator är sörmlänningen Fredrik Lindström. Under söndagen presenteras också en landsbygdsbarometer och det genomförs en stor EU-debatt med ledande företrädare från samtliga åtta partier. 

All mat och dryck som serveras under landsbygdsriksdagen 2024 kommer ifrån Sörmland. Och då menar vi allt. Det är första gången som ett så här stort möte har klarat av att säga att all mat kommer från besöksregionen. Hela 7 000 måltider serveras.

I den svenska samhällsdebatten utmålas den tättbebyggda staden som ideal. Men tänk om det i stället är landsbygderna som bär på lösningen, för vår tids utmaningar kring omställning, resursanvändning och hållbarhet. Liksom närhet, lugn och överblickbarhet.
 

Sörmland har varit mycket framgångsrik med landsbygdsutveckling. Ett län där befolkningen på landsbygden hela tiden ökar, Sveriges största bostadsbyggande på landsbygden mellan 2017–2022. Hur de tillsammans har skapat nya former av självorganisering och byggande med utgångspunkt i sina orters särskilda förutsättningar. Landets ledande län för matutveckling genom alla de små företag som vuxit fram. Sörmland landsbygdsutveckling handlar om människor som tillsammans inte bara ser utmaningarna i den omställning som vi måste gå igenom, utan också den potential som omställningen till ett robust och hållbart samhälle innebär.
Framtiden måste hela tiden skapas av oss i vardagens tusentals olika beslut. 

Några konkreta satsningar som det är dags att genomföra snarast är:
• Genomför ett landsbygdslån för bostadsbyggande på landsbygden nu. Redan 2017 var alla partier överens om det. 
• Se till att platser som berörs av större energisatsningar som vindkraft, kärnkraft, stora elledningar eller gruvor får finansiell kompensation till den lokala platsen och kommunen.
• Genomför en rättvis klimatomställning som fördelar åtgärderna anpassade till olika platsers förutsättningar och villkor- Lär av medborgardialogen för klimatet som just lagt fram sina förslag,
• För att alla ska kunna dra nytta av digitaliseringen behövs bra uppkoppling i hela Sverige. Satsa mer för att Hela Sverige ska få uppkoppling mot 5G
• Bra och säker sjukvård är landsbygdens mest prioriterade fråga. Satsningar måste till för att öka tillgängligheten med hjälp av ny teknik och ökad mobilitet för att snabbt underlätta för patient att få rätt diagnos och vård.
• För Sörmland skall kunna fortsätta att utvecklas som dryckeslän bör lokala producenter få möjlighet till gårdsförsäljning.