Heltidsaktivering ska vara krav i Sörmland

Alla kommuner borde möta arbetslösa med höga krav och en ambitiös plan som leder till jobb, skriver Antoni Welk och Douglas Thor, MUF.

Alla kommuner borde möta arbetslösa med höga krav och en ambitiös plan som leder till jobb, skriver Antoni Welk och Douglas Thor, MUF.

Foto: Per Larsson / TT

Debatt2023-04-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna lovade EU:s lägsta arbetslöshet, men levererade bland de högsta. Magdalena Anderssons misslyckande bär skulden för att nyheter om arbetslöshet, fattigdom och skjutningar avlöser varandra.

Grunden till sossarnas oförmåga att få människor i jobb vilar i deras människosyn. De har byggt ett kravlöst bidragssystem som gömmer och glömmer människor i bidragsberoende – och de kallar det solidaritet. I Moderaternas Sverige göms och glöms inte människor bort. Politiken ska sikta på full sysselsättning. Alla kan bidra med något och alla behövs. Vi har höga förväntningar och ställer krav på varandra – för att vi bryr oss.
Alla kommuner borde möta arbetslösa med höga krav och en ambitiös plan som leder till jobb. Det kan handla om SFI, utbildning, praktik eller jobbsök – insatser för att öka anställningsbarheten. Så ser det inte ut idag. I många kommuner aktiveras arbetslösa som mest några timmar i veckan. Aktivitetskrav minskar arbetslösheten och heltidsaktivering förkortar tiden i arbetslöshet. Precis som ett arbete är 40 timmar i veckan ska aktiveringen för arbetslösa vara 40 timmar i veckan. För de som har en nedsatt förmåga ska aktiveringen motsvara heltid av arbetsförmågan.


Under Moderaternas Sverigemöte i Karlstad presenterade Moderata Ungdomsförbundet en rapport – Att ställa krav är att bry sig – hur många av Sveriges kommuner bryr sig? – där vi undersökt vilka kommuner som ställer krav på heltidsaktivering som motprestation för att få bidrag. Resultatet visade att nationellt utgår endast 23 procent av landets kommuner från heltidsaktivering av arbetslösa, och av de kommuner som styrs av Moderaterna tillämpar bara heltidsaktivering i 33 procent.
Dagen efter MUF lanserat sin rapport presenterade Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson att regeringen föreslår att aktivitetskrav på heltid ska bli ett lagstadgat krav i alla kommuner. Det är bra att MUF:s politik nu blir regeringens och Sveriges politik – dessutom med rekordsnabb leverans. 
 

Den som är arbetslös har inte tid att vänta på en statlig utredning. Det är dags för kommunpolitikerna att agera. Befintlig lagstiftning ger kommunerna möjlighet att införa en lokal arbetslinje redan nu. Nyköpings kommun, där S och M styr, är ett bra lokalt exempel där kravet är heltid. I Södermanlands län har bara en av nio kommuner heltidsaktivering som motkrav för bidrag till arbetslösa. Trots att fyra kommuner är helt moderatstyrda, är det ingen av dem som har heltidsaktivering. 

Varför bryr sig inte kommunpolitiker mer? MUF Södermanland kräver nu att alla kommuner i länet inför heltidsaktivering som motprestation för bidrag. Vi bidrar gärna med reformförslag.