Hög tid för en mänsklig sjukförsäkring

Många sjuka tvingas i dag ut i ett arbetsliv de inte klarar av, på en arbetsmarknad där de inte hittar någon plats, med ödesdigra konsekvenser, skriver Ida Gabrielsson (V) och Lotta Johnsson Fornarve (V).

Många sjuka tvingas i dag ut i ett arbetsliv de inte klarar av, på en arbetsmarknad där de inte hittar någon plats, med ödesdigra konsekvenser, skriver Ida Gabrielsson (V) och Lotta Johnsson Fornarve (V).

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2020-11-14 05:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mitt i den härjande coronapandemin visar färska siffror att långtidssjuka systematiskt utförsäkras av Försäkringskassan och tvingas söka hjälp till hyra och mat från kommunerna. Enligt tidningen Arbetet sökte drygt 18 000 personer i Sverige ekonomiskt bistånd (tidigare kallat socialbidrag) av sin kommun under augusti i år – trots att de samtidigt var sjukskrivna av läkare. Sammantaget var 13 procent av alla som sökte ekonomiskt bistånd under augusti samtidigt sjukskrivna. Antalet personer med ekonomiskt bistånd som är sjukskrivna av läkare har ökat med hela 42 procent mellan 2010 och 2019. 

Många sjuka tvingas i dag ut i ett arbetsliv de inte klarar av, på en arbetsmarknad där de inte hittar någon plats, med ödesdigra konsekvenser. Denna politik slår sönder människors liv. Att bli misstänkliggjord av stat och myndigheter och bli helt utelämnad till andras välvilja förstör relationer, raserar familjer och isolerar människor i extrem utsatthet. Följden blir omfattande fattigdom.

Det skifte som ursprungligen genomfördes av alliansregeringen 2008 innebar att staten trädde tillbaka från sitt ansvar och lämpade över det på kommunerna. Vi konstaterar att stupstocken som S-MP-regeringen så stolt tog bort tillsammans med Vänsterpartiet har ersatts av en fallucka i sjukförsäkringen. Ingenting tyder på att regeringen och dess nya borgerliga samarbetspartier fokuserar på annat än att styra Försäkringskassan i ännu mer restriktiv riktning. 

Personer som alltså borde få ersättning från sjukförsäkringen tvingas nu söka ekonomiskt bistånd. Förutom att kostnader som staten bör bära läggs över på kommunerna finns det andra problem med att människor hamnar i fel system. 

Förutsättningarna för att få ekonomiskt bistånd skiljer sig dramatiskt från de för att beviljas sjukpenning. För att få ekonomiskt bistånd måste du ha gjort allt du kan för att försörja dig på annat sätt, exempelvis sälja tillgångar som bil och boende, och göra dig av med alla besparingar samt aktivt söka arbete. 

I Nyköpings kommun var 10 procent av de som fick ekonomiskt bistånd mellan januari och augusti 2020 samtidigt sjukskrivna. Siffran är ett månadssnitt för perioden. I Oxelösunds kommun uppgick motsvarande siffra till hela 19 procent. 

Vänsterpartiet menar att sjukförsäkringen måste lagas, och det är bråttom. Till att börja med bör regeringen omedelbart gå vidare med de utredningar som ligger på dess bord. Den rehabiliteringskedja som infördes 2008 måste omgående slopas till förmån för ett system utan fasta tidsgränser. Regeringen måste styra försäkringskassan så att den fattar beslut utifrån lagstiftningen och inte egna hittepå- begrepp och föreställningar.

Vi kan alla bli sjuka. Och vi har rätt till ekonomisk trygghet även då.