Under sommaren har insändare runt om i landet vittnat om stor oro och frustration inom hästnäringen i Sverige. Anledningen är regeringens höjning av spelskatten, som trädde i kraft den 1 juli i år.
Hästar behöver foder, stall, tränare, hovslagare och veterinär. Runt landets 350 000 hästar har det växt fram en sektor som ger runt 20 000 människor heltidssysselsättning och omsätter tiotals miljarder kronor. Hästnäringen är en garant för en levande landsbygd.
ATG ägs av Svensk Travsport och Svensk Galopp. ATG:s överskott går tillbaka till hästnäringen och står för mer än 90 procent av de båda sporternas intäkter. Det statliga spelbolaget Svenska Spel behåller både skatt och spelvinst. Men vad gäller ATG, går skatten till staten men vinsten till hästnäringen. Det vill säga, om skatten ökar, minskar vinsten.
Intäkterna från spelet är motorn som håller hästnäringen i gång, en näring som annars går runt med ideella krafter. Utdelningen från ATG uppgick i fjol till 2,3 miljarder kronor. Ett nödvändigt tillskott i en näring som tampas med ökade omkostnader för transporter, foder, gödsel och energi.
Skattehöjningen från 18 till 22 procent kanske inte låter stor, men det är en plötslig skattehöjning på över 20 procent. Det motsvarar en minskning av ATG:s bidrag till hästsporten med över 200 miljoner kronor årligen.
Därmed riskerar flera hästföretag att behöva lägga ner, vilket också drabbar unga människor där hästen är ett värdefullt verktyg som stöd för fysisk och mental hälsa. Många travbanor har någon form av öppen verksamhet för människor med ohälsa.
Centerpartiet var det enda partiet som motsatte sig spelskattens höjning i riksdagen. Vi kräver att Tidöregeringen omgående säkerställer hästsportens utveckling och framtid, genom att:
- Differentiera spelskatten i kommande budget för 2025. Skatten på onlinespel, såsom casino och nätpoker, kan höjas medan skatten på travspelande bibehålls. Flera länder i Europa har differentierade spelskatter.
- Ge tilläggsdirektiv till utredningen om hästnäringens företagande och kompetensutveckling, som tillsattes i juni månad. I direktivet finns inget om vare sig spelskatten eller Skatteverkets orimliga hantering av den så kallade ”travmomsen”. Tvärtemot uppdraget, medverkar myndigheten till att bromsa företagandet inom hästnäringen.
Hästar måste i det här sammanhanget ses som elitidrottsmän, och travbanorna som en idrottsarena. Regeringens hittills aviserade åtgärder försätter såväl trav- och galoppnäringen, som landsbygdsföretag, i stor fara. Det måste upphöra.