Hur gråsossepolitiken byggde sönder Trosa

Trosa har bytt ansikte och ser ut som vilken ”håla” som helst på landsbygden.Nu du käre moderat har du väl fått en välsmakande gryta, skriver Rolf Lundberg.

Trosa har bytt ansikte och ser ut som vilken ”håla” som helst på landsbygden.Nu du käre moderat har du väl fått en välsmakande gryta, skriver Rolf Lundberg.

Foto: Magnus Grimstedt

Debatt2020-10-08 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu ska vi laga en blå-röd gryta som kan vara tilltalande för vissa men inte för alla.
Följande ingredienser behövs:

1. Partiet: Av hävd har Moderaterna varit starka på så kallat pittoreska orter som till exempel Trosa.
 

2. Politikern: Det behövs en vältalig och karismatisk person som säger sig värna om hembygden.
 

3. Makten: När man erhållit absolut majoritet så kan man börja blanda ingredienserna i grytan.
 

4. Skatteintäkter: Ingen vill ju ha högre skatter så enligt politikerna behöver Trosa växa varpå skatteintäkterna ökar. Förstår någon varför? Vad gör vi när marken är färdigexploaterad? Eller är orsaken att politikerna lovat att bygga 1 700 bostäder för att i bästa fall få en hållplats längs med Ostlänken?

 

5. Byggandet: Nu kommer vi till själva klon i grytan. Ökad inflyttning innebär utökat byggande. 
Statistiskt har det visat sig att när Moderaterna är i absolut majoritet så bedriver de mer socialdemokratisk politik än Socialdemokraterna själva. Förutsättningarna är gynnsamma: avsaknad av en stadsarkitekt/svag stadsarkitekt som inte beaktar den äldre bebyggelsen. Jämför till exempel med Mariefred som bygger i linje med den äldre bebyggelsen. I Trosa bygger man i enlighet med den gamla gråsossepolitiken på 1960- och -70-talet, tätt och på höjden. Byggandet är snart fulländat med ett mischmasch av olika stilbrott.

 

6. Baksmällan: Efter att ha rört ihop alla dessa ingredienser så kommer antalet socialbidragstagare öka såväl som kriminalitet och droger. Då får vi använda den gamla kända moderata devisen – lag och ordning – det vill säga mer poliser. Tyvärr är det redan för sent, har kriminaliteten tagit plats så stannar den.

 

7. Grytan klar: Trosa har bytt ansikte och ser ut som vilken ”håla” som helst på landsbygden.
Nu du käre moderat har du väl fått en välsmakande gryta, men kanske med för mycket rött i, och är det så att du verkligen är moderat?
Du käre kommunalpolitiker kan med stolthet säga till barn och barnbarn – jag var med och byggde sönder Trosa.