I vintermörkret finns ljuspunkter att ta fasta på

Något som är helt klart är att Sverige och världen behöver kloka unga som tidigt får testa sina förmågor, skriver Sofia Sjöström, regionchef Svenskt Näringsliv Södermanland.

Något som är helt klart är att Sverige och världen behöver kloka unga som tidigt får testa sina förmågor, skriver Sofia Sjöström, regionchef Svenskt Näringsliv Södermanland.

Foto: Kallestad, Gorm

Debatt2022-12-29 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det börjar bli dags att sätta punkt för 2022, vilket känns rätt skönt. Det gångna året som skulle kännetecknas av stabilitet och stark återhämtning efter pandemiåren, blev i stället ett år fyllt av nya utmaningar och ännu mer förändring. Krig i vårt närområde, elkris, skenande inflation ställde allt på ända och nu är vi inte bara på väg mot nyår utan även mot en lågkonjunktur. 

När omvärlden skakar är det viktigt att vi skapar så goda förutsättningar som möjligt här i Sörmland. Vi har under tidigare prövningar visat att det finns en kreativitet och samverkansanda som tar oss igenom tuffa tider. Näringslivet i Sörmland står i grunden starkt och de planerade och pågående investeringarna i regionen, inom exempelvis SSAB:s ambitiösa omställning i Oxelösund, stora etableringar i flera kommuner och stärkt företagsklimat i större delen av länets kommuner pekar mot en ljus framtid. Nu måste vi se till att hålla i den inriktningen och säkerställa de förutsättningar som krävs för att förverkliga den. The children are our future är en klassisk textrad från en gammal 80-tals hit. Oavsett vad man tycker om låten som rymmer textraden så är det icke mindre sant.

Dagens ungdomar har fler valmöjligheter än tidigare generationer, det finns stora möjligheter att påverka sin egen framtid. Tyvärr har nog en hel del ungdomar ont i magen när det börjar bli dags att göra de val som påverkar hela deras framtid. För det är ju så det känns. 

Nästa år skickar Svenskt Näringsliv ut en bok till alla som fyller 18 år, en liten guide som handlar om att hur det är att bli vuxen, hantera sin ekonomi, flytta hemifrån och planera för sin framtid. Något som är helt klart är att Sverige och världen behöver kloka unga som tidigt får testa sina förmågor. Ung företagsamhet är ett fantastiskt verktyg att använda i undervisningen för att åstadkomma just detta. Att få öva sig på att tänka innovativt, fila på en affärsidé och göra en affärsplan är nyttor som kommer följa med hela livet. Att våga och lita på sig själv och samarbeta med andra för att nå bästa resultat är något som de allra flesta arbetsgivare har på sin önskelista. Det är också tydligt att de ungdomar som fått chansen att driva UF-företag i större utsträckning startar företag, blir chefer och har en högre lön än de som inte jobbat med ung företagsamhet och entreprenörskap. 

Även om framtiden just nu ter sig lite mörk så söker arbetsgivare ständigt efter kompetenta medarbetare på alla nivåer. En glad nyhet som avslutade 2022 var att arbetsmarknadens parter har kommit överens om ett avtal för etableringsjobb som innebär att de som står långt från arbetsmarknaden får större möjligheter att få ett riktigt jobb och bygga på sina kunskaper både i svenska språket och skapa sig erfarenheter från näringslivet för att äntligen kunna skapa sig den trygghet och framtid som en anställning innebär. Ett litet steg för människan men ett stort steg mot bättre integration och ökad egenförsörjning.