Individens behov måste styra omsorgens insatser

För tredje året i rad påvisas brister i patientsäkerheten inom äldreomsorgen i Nyköping. Det finns inga strategier eller planer för hur ett strukturellt förändringsarbete ska kunna ske, skriver Marita Göransson (KD) med flera.

För tredje året i rad påvisas brister i patientsäkerheten inom äldreomsorgen i Nyköping. Det finns inga strategier eller planer för hur ett strukturellt förändringsarbete ska kunna ske, skriver Marita Göransson (KD) med flera.

Foto: Kallestad, Gorm

Debatt2020-09-19 05:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristdemokraterna anser att livet är okränkbart genom hela livet från början till slut. Det är viktigt att vården och omsorgen inom alla områden håller en hög kvalitet. I de senaste handlingarna inför vård- och omsorgsnämndens sammanträden informerades om brister i äldreomsorgen.

För tredje året i rad påvisas brister i patientsäkerheten. De kommunala verksamheterna har så pass svåra brister att patientsäkerheten är drabbad.

Journalgranskningen visar också på brister. Det finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournaler. Det är ett arbetsredskap som ska finnas tillgänglig för alla som ansvarar för de olika delarna i vården, samt för de äldre själva.

IBIC (individens behov i centrum) är en mycket viktig riktlinje i äldreomsorgen i Nyköpings kommun. Den sätter individens behov i centrum och regelverket ska garantera att den äldre får en behovsrelaterad vård. I dagsläget är det verksamhetens förmåga som styr vårdinsatserna. Det är inte acceptabelt. Denna brist kan få stora konsekvenser för den äldre. Bristen skapar också stor oro hos de anhöriga. Individens behov måste få styra vårdinsatserna.

I nämndens handlingar kan man vidare läsa att det kan saknas ledarskap nattetid. Enligt SKR:s (Sveriges Kommuner och Regioner) rekommendation ska det finnas ett närvarande ledarskap nattetid. Det räcker inte att problematiken tas upp på nämndnivå, det måste lösas och fungera i praktiken.  Kristdemokraterna anser att nattpersonalen måste få känna sig trygga med ett närvarande ledarskap. Det är deras rättighet.

Division Social Omsorg har under flera år haft svårigheter att hålla budget. Det är ohållbart.  Förvaltningen gjorde till exempel 2019 ett underskott på 80 miljoner kronor. Eftersom verksamheten under flera år inte klarat av att hålla budget och inte heller klarat av att hålla en god kvalitet i äldreomsorgen kan det politiska styret (S, C och MP) inte slå sig till ro och lämna ansvaret till verksamheten. Det är dessa politiker som fått förtroendet och ansvaret av Nyköpings medborgare att vaka över Nyköpings välbefinnande när det gäller kommunens ekonomi, verksamheternas kvalitet och hur skattepengarna ska fördelas.

En hög utväxling för varje skattekrona är viktigt för Nyköpingsborna. Ekvationen som måste lösas av det politiska styret består av kostnadseffektivisering samtidigt som kvaliteten måste öka i äldreomsorgen. Ekvationen är svår men måste lösas.