Inget räddningpaket slår en tidigarelagd investering

Skynda på planerna för nya, moderna stambanor genom Sverige. En enormt viktig investering som motiveras av Sveriges framtida tillväxt, skriver Christian Berger, Östsvenska handelskammaren, med flera.

Skynda på planerna för nya, moderna stambanor genom Sverige. En enormt viktig investering som motiveras av Sveriges framtida tillväxt, skriver Christian Berger, Östsvenska handelskammaren, med flera.

Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT

Debatt2020-05-12 05:29
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin har orsakat en samhällskris vi sällan sett motsvarighet till. Situationen innebär en enorm påfrestning för många företag. Nyligen presenterade regeringen vårbudgeten, som helt ägnas åt åtgärder mot krisens effekter. Det är angeläget att beslutsfattare gör det som står i deras makt för att lindra skadorna. Det handlar om samhällsekonomin, viktiga funktioner, människors livsprojekt och försörjning. 

Att staten tar sjuklönekostnaderna, möjligheten till korttidspermitteringar samt uppskov med moms och arbetsgivaravgifter är välkommet. Samtidigt tar staten ut hög ränta på lånen, så eftersmaken kan bli besk för många företagare. Därtill gröper räddningspaketen hål i statskassan, som näringslivet på ett eller annat sätt kommer att få betala tillbaka. Och krispaketen kommer inte att räcka för att rädda alla, åtminstone inte om räddning är enda syftet. 

Runt om i landet ser vi hur kommuner försöker stötta sitt lokala näringsliv, exempelvis genom att skjuta upp avgifter för viss kommunal service, påskynda handläggning och möjliggöra handel och servering utomhus. Det är värdefulla insatser som visar att kommunerna inser näringslivets värde. 

En uppmaning vi vill skicka med är att kommuner tidigarelägger planerade investeringar och projekt, så att företag får in beställningar och kan utföra riktiga arbeten, inom mark- och anläggning, bygg, service och tjänster. Kan dessa påskyndas så gör det. Samma uppmaning vill vi skicka till Rosenbad. Reella uppdrag och godkända projekt är verklig luft under förtagens vingar – och ger samtidigt nytta för hela samhället. Om detta nämner finansminister Magdalena Andersson (S) och övriga ansvariga politiker ingenting.

Nu vore till exempel tillfälle att skynda på planerna för nya, moderna stambanor genom Sverige. En enormt viktig investering som motiveras av Sveriges framtida tillväxt. Partier som tidigare ställt sig tveksamma till kostnadernas storlek, har idag inga problem med att buda hisnande summor på räddningspaket. En samhällsinvestering av det här slaget vore bättre använda pengar. Även andra infrastruktursatsningar såsom upprustning av befintlig järnväg och väg, fiberuppkoppling i hela landet och förstärkning av svenskt elnät skulle kunna tas tag i. 

I stället för att företag lånar sig ur sina skulder, skulle staten kunna låna för välbehövliga investeringar för vårt land. Det skulle hjälpa svenska företag på riktigt och höja Sveriges förmåga att ta sig igenom den pågående krisen och beredskap för framtida utveckling och tillväxt.