Intervjuer riggas för att sålla bort funkisar

Vill ni att alla som kan ska kunna jobba, eller är det bara en ren lögn många drar för att se bra ut? skriver Moa Ledin.

Vill ni att alla som kan ska kunna jobba, eller är det bara en ren lögn många drar för att se bra ut? skriver Moa Ledin.

Foto: Eugene Hoshiko

Debatt2024-09-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sluta sabotera funkisars liv! Jobbintervjuer riggas för att lura autistiska personer och andra funkisar, så att det blir enklare för arbetsgivare att sålla bort dom. Det kanske låter extremt, men det är många funkisar runt om i världen som kan konfirmera detta. Bara för att ni tror att allt går rätt till så betyder det inte att allt går rätt till. För det gör det inte.
Inkludering värderas av många, men det verkar som att det bara värderas när det gäller grupper som inte marginaliseras på grund av sina förmågor och sin hälsostatus. Det finns ett mönster som många undviker att se, för det går emot den moral de står för.

Någon på Twitter kom nyss på termen "conformity policing", vilket kan översättas till "konformitetspolisering" på svenska. Alltså att funkisar och många andra minoritetsgrupper ofta blir tvingade att anpassa sig efter majoriteten, väldigt ofta på sin egen bekostnad. Detta gäller särskilt funkisar och kroniker.  

Vill ni att alla som kan ska kunna jobba, eller är det bara en ren lögn många drar för att se bra ut? Om det är så, då har ni mycket att förklara för vår befolkning.
Hur ska ni förklara för alla NPF-ungdomar att de kanske behöver hålla sina funktionsnedsättningar hemliga för att slippa göra potentiella kollegor obekväma i framtiden? Man ska inte behöva få en stor del av sitt liv förstört för att man fokusera på det man själv behöver! 
 

Många av er jobbar kring funkisar redan. De tvingas dock att vara tysta om det för att kunna behålla sina jobb. För så fort vissa ord nämns, så klarar andra inte av det längre. Låter det demokratiskt för er? Var är ni som hävdar att ni är våra allierade? 

Vi har knappt sett någon ut av er när det gäller pandemihanteringen. Allierade smittar inte sig själva frivilligt. Allierade bör redan ha hanterat sin bekvämlighet kring funktionsnedsättningar. 
Skenet bedrar. Ni gillar bara oss för det vi kan göra och blir exalterade när någon funkis gör något som många trodde att de aldrig skulle kunna göra. Det är denna misstro som leder till många av våra problem.

Bara för att ni tror att något inte är relevant för er, så betyder det inte att det inte är ett problem. De personer som faktiskt kan ta sitt ansvar för det de har gjort och sagt, och lära sig av sina misstag kan nästan jämföras med helgon – i jämförelse med alla andra i alla fall. För det gör faktiskt en så stor skillnad! 
 

Ni klarar ju till och med att diskutera klimatet som är mer långsiktigt. Så varför måste er obekvämlighet kring funkisar styra vår anatomi?