Investera för framtiden – satsa på bygg!

Att välja bygg- och anläggning på gymnasiet innebär i princip att garanterat jobb efter yrkesexamen, skriver Elin Kebert, Byggföretagen, med flera.

Att välja bygg- och anläggning på gymnasiet innebär i princip att garanterat jobb efter yrkesexamen, skriver Elin Kebert, Byggföretagen, med flera.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-01-29 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu diskuteras gymnasieval runt många köksbord här i Södermanland. Många niondeklassare funderar nog på hur blir att hamna i en ny klass. Kommer man få några nya vänner? Det är förståeliga funderingar. Men frågan om framtidsutsikterna efter gymnasiet saknas ofta. Vilka yrken behövs i framtiden? Kommer jag få jobb? Svaret är bygg- och anläggning.

Byggbranschen har haft ett tufft år med inflation, ökade materialpriser och stigande räntor. Men även om det just nu ser mörkt ut är framtiden ljus. Behoven av nya bostäder, infrastruktur och industrier finns där. Det gör att det långsiktiga behovet av nya medarbetare i byggbranschen är stort.

De närmaste åren går tiotusentals i byggsektorn i pension. Det gör att samhällsbyggnadssektorn har stora långsiktiga rekryteringsbehov. När Arbetsförmedlingen presenterade sin senaste prognos om vilka jobb som få konkurrerar om 2024 stod våra yrkeskategorier för merparten av topp 10-listan: anläggningsarbetare och anläggningsmaskinförare, betongarbetare, murare och målare, elektrikeryrken, vvs-montörer samt träarbetare/snickare.

Att välja bygg- och anläggning på gymnasiet innebär i princip att garanterat jobb efter yrkesexamen. Men byggare har även andra fördelar.

  • Variation. Bygg- och anläggningsprogrammet har fem olika inriktningar och kan leda till ett 70-tal olika yrkesroller inom sektorn. 
  • Flexibilitet. Bygg- och anläggningsprogrammet erbjuder en kreativ miljö, där teori varvas med praktik såväl inom- som utomhus. 
  • Utvecklingsmöjligheter. Ångrar du dig? Inga problem förutom yrkesexamen så har du har rätt att läsa till högskolebehörighet redan under gymnasiet – sen finns dessutom stora möjligheter till vidareutbildning på yrkeshögskole- eller högskolenivå. 

På bygg- och anläggning förbered du dig inte bara för att bygga hus och anläggningar. Du får lära dig om hela samhällsbygget från idé till färdig byggnad – hur vi planerar, bygger och sköter om ett samhälle säkert, hållbart och miljömässigt.

Byggare har dessutom en avgörande roll i den nödvändiga klimatomställningen. Inte bara för att det nu görs många insatser för att minska branschens egna utsläpp, utan också för att säkra Sveriges el- och energiförsörjning – var med och bygg framtidens vindkraftverk, batterifabriker, järnvägar och allt annat som är en del av den gröna byggboomen.

Så när ditt barn ber dig om hjälp för att välja gymnasieutbildning se till att de får upp ögonen för byggbranschen. Sveriges byggföretag skapar jobb, välfärd och framtidshopp. Tillsammans bygger vi Sverige bättre. Låt ditt barn vara med på den resan.