It och tech måste bli mer jämställt

Det är inte ett ointresse för it och tech som är anledningen till den låga andelen kvinnor i branschen, skriver Anna Edstedt och Peter Hellgren, Consid.

Det är inte ett ointresse för it och tech som är anledningen till den låga andelen kvinnor i branschen, skriver Anna Edstedt och Peter Hellgren, Consid.

Foto: Jan Haas

Debatt2023-06-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Digitaliseringens roll för samhällsutvecklingen har redan visat sig stark och kommer med all sannolikhet att fortsätta vara en faktor på alla nivåer. Samtidigt brottas branschen med stora jämställdhetsproblem. I dag består it och tech endast av drygt 30 procent kvinnor – det vill vi ändra på.

Företagen bär här ett stort ansvar, både för hur situationen ser ut och för förändringen framåt. Det handlar dels om hur vi själva kommunicerar kring branschen och vilken kultur vi skapar inom den. Consid har sedan 2013, genom sin jämställdhetsplattform Q by Consid, arbetat för en strukturförändring inom hela branschen och byggt upp en arbetskultur som grundar sig på inkludering. Tillsammans måste vi ändra sättet vi pratar om branschen för att inte låta mantrat ”det finns inga kvinnor eller mångfald inom tech” bli en självuppfyllande profetia och arbeta aktivt för att lyfta förebilder som kan inspirera andra. 

Det är inte ett ointresse för it och tech som är anledningen till den låga andelen kvinnor i branschen. Insight Intelligences genomför årligen en riksomfattande undersökning där tusen kvinnor i åldrarna 16 till 30 intervjuas. Av respondenterna för 2023 svarar sju av tio att de kan tänka sig att arbeta i någon form av it-relaterat yrke, men skrämmande nog svarar sex av tio att de inte vill arbeta inom it-branschen, eftersom den associeras med ord som grabbig, nördig och svår.  

Förändringen kan ske på olika sätt. Vårt exempel är mentorskapsprogrammet Q Mentoria. Genom det erbjuder Consid vägledning för kvinnor och icke-binära som är intresserade för tech samtidigt som personer som redan befinner sig i branschen lyfts fram. Det är ett faktum att det råder en underrepresentation av kvinnor i branschen men det betyder inte att it och tech är en bransch avsedd för män eller att det inte finns kompetenta kvinnor att inspireras av. 

Jämställdhet borde vara en självklarhet inom alla branscher. Där bär alla ett ansvar, från företagen ned till utbildningsväsendet. Det handlar om en förändring som behöver ske över hela systemet; hur vi pratar om branschen, hur skolan informerar, målgrupp för kommunikationen – allt.

It- och tech är extra känsligt. Det är här tekniken vi använder dagligen utvecklas. Det är en sanning att man är sig själv närmast. Har vi då en teknikbransch med 70 procent män kommer majoriteten av utvecklingen ske för den delen av befolkningen. Mångfalden är central för en demokratisk techmarknad. Consid har tagit till flera åtgärder för att aktivt arbeta mot en förändring, vilket även har visat resultat. Ett bevis på att det går att göra skillnad, vilket fler företag måste förstå och börja agera på. Hela samhället, näringslivet och politiken måste följa med för att vi ska hinna vända utvecklingen innan det är för sent.