Jämlikhet får inte överordnas smittskydd

Statsepidemiologen Anders Tegnell har betonat jämlikhet som viktig faktor i kampen mot viruset. Lika för alla, blev förödande för gamla med underliggande multisjukdomar, skriver Lars Blomqvist.

Statsepidemiologen Anders Tegnell har betonat jämlikhet som viktig faktor i kampen mot viruset. Lika för alla, blev förödande för gamla med underliggande multisjukdomar, skriver Lars Blomqvist.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2020-12-07 05:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Första gången jag såg och hörde statsepidemiologen Anders Tegnell yttra sig om den då nyligen etablerade pandemin (coronan) på tv var i början av mars. Han började sitt inlägg med att betona jämlikhet. Då anades vad klockan var slagen.
Några myndigheter tog till skarpare åtgärder än de som Tegnell hade förordat. Han bannade dem snabbt och skarpt, då de bröt mot jämlikhetsambitionen; åtgärder mot pandemi måste underordnas jämlikhet.
Sannolikt avsågs med jämlikhet att coronan skulle fördragas med jämnmod – om alla blev sådär lite lagom sjuka och en eftersträvansvärd, kollektiv flockimmunitet uppnåddes eller att alla fick löpa samma risk att dö av coronaviruset. 
 

Det fanns emellertid en hake. Lagom skulle kunna bli förödande för gamla med underliggande multisjukdomar. Så skedde! Vad göra? Jo, liknande krigssjukvård, man lät de gamla multisjuka få lindrande palliativ vård så de i frid kunde dö undan – utan att anstränga sjukvårdens behandling av de i arbetsför ålder. Löd direktiven månne så?

Ny tanke? Nix. Makarna Alva och Gunnar Myrdal föreskrev i sin 1930-talsbok ”Kris i befolkningsfrågan” att pensionärer är samhällsonyttiga. Den åldrade kvinnan kunde gott dra sitt strå till stacken genom att sticka strumpor – inte till barnbarn men väl som samhällsnyttig produktion.
 

Förmågan och viljan för enskilda att ta eget ansvar är rejält ojämn inom befolkningen, vilket tydligt visat sig i pandemin. Enskilt ansvar strider ju mot en jämställd, kollektiv tanke. Bättre då att välkomna enskilda initiativ för att dämpa smittspridning, eller så ser man det som sabotage mot jämlikhet. Bejaka snarare än problematisera att starka i vilja och förmåga gör mer för att skydda sig, sin omgivning och samhället. Det är humanare än jämlikhet.
 

Är det rimligt att jämlikhet överordnas pandemi? Våra grannländer fokuserar på pandemin. Mängden döda i jämlikhetens Sverige, jämfört våra närmaste grannländer, är förfärande, förskräckande. 

Det finns ett lysande undantag, försvaret. Flera tusen rekryter inkallade, samlade i kaserner. Manövrar genomförs. Stort beredskapspådrag på Gotland med förband på land, till sjöss och i luften. Ingen corona, ingen Tegnell!? Vad är det försvaret kan, som civilsamhället inte behärskar?
 

Du som förskräckts av detta inlägg; gå ut på nätet och läs om ”Tegnell, jämlikhet”. Varningar, föraningar, massiv kritik har funnits länge. I dagarna ser och hör vi statsminister Löfven poängtera samhällets och regeringens övergripande ansvar i skarp kritik mot Tegnells linje. Det var på tiden.