Jobba tillsammans för att stärka kvinnors trygghet

Vi vill inrätta en nationell modell, där man samverkar mellan myndigheter som polisen, socialtjänsten, Skatteverket, ekonomisk rådgivare, sjukvård och psykiatri så våldsutsatta kvinnor möts av ett samordnat och tryggt stöd, skriver Martina Hallström (C) med flera.
Vi vill inrätta en nationell modell, där man samverkar mellan myndigheter som polisen, socialtjänsten, Skatteverket, ekonomisk rådgivare, sjukvård och psykiatri så våldsutsatta kvinnor möts av ett samordnat och tryggt stöd, skriver Martina Hallström (C) med flera.

Debatt 8 mars 2023 11:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Året 2023 har precis börjat och frågor om jämställdhet fortsätter att dugga tätt. 

Under den senaste tiden har vi inte minst slagits av domslut där en misstänkt våldtäkt mot barn blir en definitionsfråga kring ordet snippa. 

Den 22 februari blev vi uppmärksammade på att löneskillnaderna ökar igen. Efter kl. 16:12 så arbetar kvinnor gratis medan män får betalt fram till kl. 17.00.

2023 har Sverige en hälso- och sjukvård i världsklass, trots detta kan du som kvinna inte räkna med att få samma vård som en man.

Över 75 000 kvinnor utsätts för våld av en partner varje år och 200 000 barn beräknas leva med våld i sin vardag. Mellan 15–20 kvinnor mördas varje år av sin partner. Våldet måste få ett slut och samhället måste fullt ut stötta den som väljer att lämna en våldsam relation.

Centerpartiet vill se en långsiktighet och framför allt en nationell modell, där man samverkar mellan myndigheter som polisen, socialtjänsten, Skatteverket, ekonomisk rådgivare, sjukvård och psykiatri så våldsutsatta kvinnor möts av ett samordnat och tryggt stöd. Ett ekonomiskt stöd till den som saknar den ekonomiska möjligheten att bryta upp och en nationell bostadskö för våldsutsatta som snabbt kan ge förtur  till ett tryggt boende är nödvändigt att utreda skyndsamt. Det är fel att det är den våldsutsatta som ska behöva flytta, kanske till annan ort, och förövaren bo kvar. Initialt för säkerhet och trygghets skull kan det dock ändå vara det bästa alternativet.

I dag tar gängkriminaliteten stor plats i mediabruset, men vi måste också ta ordentliga tag i mäns våld mot kvinnor. Det ena får inte stå tillbaka för det andra. Bådadera kostar samhället enormt både ekonomiskt och i mänskligt lidande.

För oss Centerkvinnorna i Nyköping, där frågorna att Stoppa mäns våld mot kvinnor, Ekonomisk jämställdhet och Jämställd vård står högt på agendan, är Centerpartiets besked om förslag på lösningar för våldsutsatta välkommet. Vi hoppas att fler med oss vågar stå upp för ett fritt och jämställt Sverige – inte bara den 8:e mars på Internationella kvinnodagen, utan varje dag, året runt, hela tiden.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa