Kameraövervakningen behöver komma igång

För drygt ett år fick vi svar att kameraövervakning var på gång till Rosvalla. Men något datum för när det kan vara på plats har inte presenterats, skriver Malin Karlsson (SD) med flera.

För drygt ett år fick vi svar att kameraövervakning var på gång till Rosvalla. Men något datum för när det kan vara på plats har inte presenterats, skriver Malin Karlsson (SD) med flera.

Foto: Sandra Nordin

Debatt2022-01-21 05:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kameraövervakning har varit på tapeten under en längre tid. Sedan 2015 är det endast Sverigedemokraterna i Nyköping som lämnat en motion i ämnet. Den avslogs 2016. 
2017 bad vi SN att lyfta frågan. Sedan dess har inte mycket hänt.  
För drygt ett år sedan ställde Sverigedemokraterna en rad frågor i fullmäktige kring det och den otrygghet/ skadegörelse som förekommer på många platser i Nyköping. Fick då svaret att kameraövervakning var på gång till Rosvalla, men att handläggningstiden hos Datainspektionen, numera IMY, var cirka 12-14 månader. Detta har snart passerats och något datum för när det kan vara på plats har inte presenterats. 

Kameraövervakning löser inte alla problem, men om kommunen hade haft detta på plats långt tidigare så skulle till exempel resenärer inte behöva stå ute och frysa när de väntar på bussen vid bussterminalen. Att sätta upp kameror inne i skolbyggnader kräver inte ens tillstånd, utan där är det huvudmannen som ansvarar för att reglerna i dataskyddsförordningen följs. OM kommunen haft detta på plats för flera år sedan så hade vi kanske sluppit x antal anlagda bränder och skadegörelse i våra skolor. Bråk och stök hade kunnat utredas enklare och bevis kanske funnits när misshandel och stölder begåtts.

De mätningar om trygghet i skolan som man gör utgår ifrån upplevd trygghet i många fall. Den gränsen flyttas ju om man varje dag ser och upplever bråk och stök. Det blir ett normaltillstånd, endast exceptionella händelser kommer tillslut att upplevas som otrygga.
Över tid har man inte heller ställt samma frågor, vilket gör att det är näst intill omöjligt att se hur utvecklingen över tid ser ut. Man måste mäta rätt och lika över tid för att det ens ska vara meningsfullt att använda sig av undersökningar. 

Det krävs konkret handlingsförmåga för att lösa otryggheten och skadegörelsen, att år efter år fundera på om det skulle kunna hjälpa med kameraövervakning är för Sverigedemokraterna ingen lösning. Det hade behövt vara på plats för länge sedan.