Kärnan i den moderata konflikten i Nyköping

Vi har haft ett flertal möten som gruppledaren Anna af Sillén har kallat till, men vi har inte kommit fram till någon lösning. Den enda lösningen ifrån vår sida är hennes avgång, skriver Maija Söderberg (M).

Vi har haft ett flertal möten som gruppledaren Anna af Sillén har kallat till, men vi har inte kommit fram till någon lösning. Den enda lösningen ifrån vår sida är hennes avgång, skriver Maija Söderberg (M).

Foto: Magnus Grimstedt

Debatt2020-12-17 05:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När vi riktade detta misstroende mot Anna af Sillén, Tommy Jonsson och Klara Olander inom Moderaterna i Nyköping var det fritt för dem att välja att avgå när de ville. De aldrig frågat vad vårt misstroende grundar sig på eller hur vi har tänkt gå till väga när de avgår. 

Upprinnelsen till att vi agerar nu är för att vi äntligen har börjat pratat med varandra. Anna af Sillén har lagt en munkavel på oss som vi inte ens varit medvetna om. Hon har sagt till oss var och en att vi ska gå till henne med våra problem. Vi har aldrig pratat med varandra i gruppen om mer än just den politik som har varit uppe på agendan. En del har upplevt härskarteknik. Är man utsatt för härskarteknik, tar man inte upp det som ett problem med den som utövar härskartekniken, utan drar sig tillbaka på det ena eller andra sättet.

Sillén, Jonsson och Olander valde att mobilisera sig med Westerberg, Wachtmeister och Wigertz, eller de tre WWW som vi kallar dem internt. Vi som har tappat förtroendet för Anna af Silléns ledarskap hade sett att en utomstående moderator/kommunikatör skulle ha medlat mellan oss i stället. Men hon valde människor som står henne nära och har höga positioner här i Nyköping. Ingen av dem är opartisk, speciellt inte Per Westerberg som har varit hennes mentor i många år samtidigt som han var talman i Sveriges riksdag.

Vi valde att gå till pressen för att visa att vi menar det vi säger. För båda sidors skull, och speciellt för partiet, valde vi att inte gå ut med några specifika fall som har hänt.

Anna af Sillén och förbundsstyrelsen kallade till ett snabbt möte för kommunfullmäktigegruppen lördagen den 20 november. Det var emot vad stadgarna säger, där står det att fler dagar än så behövs för att alla ska ha tid att ändra i sina kalendrar. Här handlade det om en dag (!) innan.

Vi har haft ett flertal möten som Anna af Sillén har kallat till, men vi har inte kommit fram till någon lösning. Den enda lösningen ifrån vår sida är avgång, det gäller alla tre berörda.

Nyköpingsmoderaterna har sedan senaste valet en gruppledning som består av Anna af Sillén gruppledare, Tommy Jonsson och Petter Söderblom, både vice gruppledare, utan inbördes rangordning. Om Sillén och Jonsson lämnar uppdragen finns Söderblom kvar att blir tillförordnad gruppledare. Gruppen står inte utan ledning, som det har påståtts.

Det är inte bara vi 12 som misstror, det är många fler än så, en del tillhör inte kommunfullmäktigegruppen och en del vill inte gå ut med namn, då man är rädd för repressalier både inom och utanför partiet. Vi gör detta för att vi tror på demokrati och vi har inget eget intresse i att visa vårt misstroende och missnöje.