Kärnkraft är en gammal dinosaurie, begrav den

Moderaterna försöker att skriva om historien. Kärnkraft är en gammal och sunkig dinosaurie, skriver Conny Jakobsson (V).

Moderaterna försöker att skriva om historien. Kärnkraft är en gammal och sunkig dinosaurie, skriver Conny Jakobsson (V).

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2023-02-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En lögn som upprepas flera gånger är lik förbaskat bara en lögn. Om och om igen läser och hör jag att våra energisystem inte ligger på den produktionsnivån som krävs för att vi skall kunna ha en stabil och trygg tillgång på el till ett rimligt pris. Sanningen är den att elmarknaden i Sverige är avreglerad och vi är en del av EU. 

Vi exporterar el till Europa och vi är en av de största elproducenterna något som inte hörs så ofta. Vi exporterar framförallt el till Tyskland ett land som skrotat alla sina kärnkraftverk och ersatt dessa med gas. Det är gas som tyskarna köpt framförallt från Ryssland.  Och Ryssland är det land som nu attackerar och i dag för ett fult anfallskrig mot Ukraina. 

Hela västvärlden regerar och så även EU som inför sanktioner mot Ryssland. Självklart svarar Rysslands med att stänga av gaskranen ner till Europa och Tyskland. Energipriserna och el blir över en natt svindyra. Men Tysklands elpriser vad rör det oss här uppe i norr? Jo, eftersom vår elmarknad är av reglerad och vi exporterar el till övriga Europa så importerar vi också deras elpriser. Som det är nu kan vi inte själva bestämma våra elpriser utan det avgörs över våra huvuden i Europas elmarknad. 

Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar har föreslagit att vi skall införa något som hon kallar Sverigepriser på el, det vill säga att vi ska införa separata priser på den el vi konsumerar och förbrukar i Sverige – och ett annat på den el vi exporterar ner till Europa. Det skulle komma att ge stabila svenska elpriser på den nivå som de bör ligga på i förhållande till produktionskostnader, runt 40 öre per kilowattimme, utan att påverka vår möjlighet att fortsätta exportera fin ren fossilfri el till kontinenten till de priser de har där nere. EU borde rimligtvis inte ha några åsikter de kommer att få lika mycket el som tidigare. 

Elbolagen då? Jo de kanske kan knorra de kommer inte göra sina tok stora vinster på svenska konsumenter som tidigare. Många andra EU-länder gör redan nu mycket större ingrepp i sin inhemska elmarknad än vad vi i Sverige skulle göra. 

Om man återgår till de i dag stängda kärnkraftverken var samtliga partier överens i riksdagen om vikten av att stänga kärnkraftverken inget parti var emot. Inte som Moderaterna försöker att skriva om historien. Kärnkraft är en gammal och sunkig dinosaurie. Begrav den!