Klimatdebatt dominerar vår tillvaro. Klimathot är realitet. Kan vi lita på vad som sägs? Finns något som döljs?
Elfordon, vindsnurror med mera sägs vara vägar ut ur fossilberoende. Är det så? Låt oss se på LCA (livscykelanalys). Batterier och vindkraftverk kräver sällsynta jordartsmetaller REM (Rare Earth Metals) som främst bryts i Kina. En mängd gruvor måste öppnas världen över. Halten av utvinningsbara metaller är små, varför enorma berg gruvavfall uppstår. Brytning och framställning är arbets-och miljömässigt illa svårt belastande. Gruvavfallshögar läcker väldiga mängder oangenäma föroreningar. Tillkommer transport och hantering. Uttjänta batterier orsakar svåra miljö- och arbetsproblem med destruktion och återvinning.
Till detta kommer att vi för batterier och magneter blir mer beroende av Kina än vi i dag är beroende av arabstater för olja. Kina är som bekant inte lika kinkiga med miljöbelastningar som hos oss.
Vindsnurror kräver kopiösa mängder betong, cirka 500 ton, för varje fundament. Därtill stål. Betong kräver enorma kalkstensbrott. Ojnareskogar kommer att få stryka på foten. Betong och stål genererar stora mängder CO2. Därtill svåra, omfattande mark-och miljöskador för byggplatser och raka, breda vägar genom känslig natur. Vindsnurran fungerar sådär 40 år och sedan nedmontering, destruktion, återvinning som kräver sin miljötribut. I Tyskland växer allt en starkare folkopinion mot vindsnurror som svårt störande och förfulande med tveksam miljövinst.
Det är blott två exempel på aktuella miljö- och klimatprojekt där miljöbelastningar från födsel till grav saknas. LCA kan mycket väl visa att miljövinster kan ätas upp, kanske skapa nya problem.
Klimatdebatten har dessutom kommit att visa hot mot vår demokrati. Filosofen, vänsterpartisten Tännsjö förordar despoti, synonym för diktatur, som medel för klimat och miljö. Stöd för despoti, diktatur, får Tännsjö av miljöpartisten, EU-parlamentarikern och meteorologen Per Holmgren.
Är det 1930-talets skuggor som åter faller ner över oss? Vår demokrati måste ge diktatur- och despotikramare en rejäl bastonad. Det är just i demokratin som vi finner vägar till klimat- och miljöframgångar.