Klimatpolitiken måste vara logisk och effektiv

Vår uppfattning är att i arbetet för att bromsa klimatförändringen är vetenskap och utveckling nyckeln, skriver Anna af Sillén (M), Ahmad Eid (M) och Jan Bonnier (M). Bilden visar en så kallad koldioxidsug.

Vår uppfattning är att i arbetet för att bromsa klimatförändringen är vetenskap och utveckling nyckeln, skriver Anna af Sillén (M), Ahmad Eid (M) och Jan Bonnier (M). Bilden visar en så kallad koldioxidsug.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Debatt2021-08-13 05:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan publicerade FN:s klimatpanel IPCC en ny rapport, som bekräftar det allvarliga läget för klimatet. Klimatförändringen observeras över hela världen och den intensifieras. Redan inom 20 år kommer den globala medeltemperaturen enligt IPCC sannolikt att nå eller ha passerat 1,5 graders uppvärmning. Behovet av effektiva lösningar blir alltmer tydligt.  Det behöver tas ett politiskt ansvar för snabba och verkningsfulla insatser som får effekt och bromsar den negativa utvecklingen. Känslostyrd symbolpolitik måste läggas åt sidan till förmån för sunda resonemang och forskningsbaserade lösningar – åtgärder som verkligen har effekt på utsläppen. 

Tyvärr ser vi inte det agerandet från dagens regering vars politik är allt annat än logisk och effektiv. Fossilfri elproduktion som kärnkraft monteras ned, skog förblir obrukad och dess potential att binda koldixoid minskar därmed drastiskt, potentiella gruvor med metaller som krävs för exempelvis elbilar får inte tillstånd och grön svensk industri motarbetas. Allt detta riskerar att ersättas av betydligt smutsigare alternativ. Så bedrivs inte en seriös klimat- och miljöpolitik. Det är dags för regeringen att ställa undan plakaten och börja hantera fakta.

Här följer åtgärder som Moderaterna föreslår:

Se till att det finns tillräckligt med fossilfri el – bygg ut och utveckla kärnkraft, vindkraft, vattenkraft och solkraft. 

Bygga ut elnäten – hela Sverige ska ha tillgång till el

Bygga laddstationer i hela landet – ska fler våga köpa elbil så måste den gå att ladda.

Fånga in och lagra koldioxid för de utsläpp som är allra svårast att minska 

Sätta ett globalt pris på koldioxidutsläpp – på detta sätt kan de smutsigaste energislagen som kol slås ut

Öka de internationella klimatinsatserna – fattigare länder behöver hjälp att ställa om.

Vår uppfattning är att i arbetet för att bromsa klimatförändringen är vetenskap och utveckling nyckeln.  Genom att politiskt skapa förutsättningar för ny miljösmart teknik, för företag att utveckla nya idéer och vara en del av lösningen, och för forskning att upptäcka nya, bättre lösningar värnar vi klimatet bäst. Genom att göra det så enkelt och logiskt som möjligt för människor att göra miljösmarta val skapar vi det engagemang och individuella ansvarstagande som också krävs för att bli framgångsrika i det viktiga klimatarbetet.