Koldioxidbudgeten ger en miljövänligare vardag

Om vi inte satsar nu på sänkta utsläpp och grön omställning kommer det kosta än mer i det långa loppet, skriver Kajsa Andersson (MP) med flera.

Om vi inte satsar nu på sänkta utsläpp och grön omställning kommer det kosta än mer i det långa loppet, skriver Kajsa Andersson (MP) med flera.

Foto: Fredrik Ericson

Debatt2021-01-29 05:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet de gröna i Nyköping är stolta över att Nyköpings kommun tagit fram en koldioxidbudget. Att ta fram den var prioritet 1 på MP:s förhandlingslista efter valet. Vi instämmer helt med Grön Framtid med flera när de konstaterar att det är den viktigaste budgeten i en kommun. Resultatet av budgeten förpliktigar – att sänka utsläppen med 16 procent per år - är ingen enkel fråga. Den kräver kunskap, gemensam kraft och vilja från alla, samt majoritet för att prioritera åtgärder och resurser för att vi ska kunna sänka våra utsläpp och ställa om till en miljövänligare vardag och mer klimatsmart framtid. 

 

I kommunen behöver vi arbeta på två nivåer – dels göra det vi kan för att ställa om den kommunala organisationen och dels informera, bjuda in och möjliggöra för medborgare och näringsidkare att sänka sina utsläpp och ställa om. Vi tror att det bästa sättet att snabba på arbetet är att fokusera på det vi kan göra här och nu och jobba därifrån. Därför kommer vårt fokus i det politiska arbetet vara att efterfråga konkreta åtgärder varje år i budget för hur den kommunala organisationen ska sänka utsläppen och hur vi ska jobba utåtriktat för att fånga medborgare och näringsidkare så att de får möjlighet att berätta vad de redan gör och vad de skulle behöva för att kunna sänka utsläppen än mer. 

Några viktiga beslut inför 2021:
⁃ Handlingsplanen för transportstrategin som tex fokuserar minskade onödiga korta bilresor till förmån för gång, cykel och kollektivtrafik. 
⁃ Två uppdrag i budget om implementering av koldioxidbudgeten och cirkulär ekonomi. 
⁃ Revidering av klimat och energistrategin med fokus på handlingsplanen och att åtgärdslistan uppdateras utifrån vad som mest minskar utsläppen samt att åtgärderna prioriteras och resurssätts i budgetarbetet under 2021.

 

MP kommer att driva på för utökade resurser och investeringsmedel till grön omställning i budget 2022. I grund och botten handlar det om ledarskap och vi är övertygande om att det finns en majoritet för ett kraftfullt ledarskap för miljö och klimat i Nyköpings fullmäktige. Inte bara för att vi måste utan för att det också är det smartaste om vi vill värna den kommunala ekonomin och välfärdens långsiktiga finansiering. Om vi inte satsar nu på sänkta utsläpp och grön omställning kommer det kosta än mer i det långa loppet.

Avslutningsvis – vi uppskattar verkligen alla ideella engagerade krafter i miljö- och klimatfrågan, såsom Grön Framtid, Naturskyddsföreningen och Klimataktion med flera, som för en löpande dialog med alla partier. Alla behövs och är viktiga för att vi ska lyckas. Tillsammans är vi så mycket starkare. Nu kämpar vi vidare för sänkta utsläpp och snabbare grön omställning.