Sverige måste ta cybersäkerhetshotet på allvar. Enligt regeringen är utbildning av befolkningen ett prioriterat område, men ännu har ord inte omvandlats till handling. Kommunerna har ett stort ansvar vad gäller civilförsvaret. Det är dags att införa kontinuerliga stresstest i form av hackathons, gärna på kommunal nivå.
Ukrainakriget har visat vikten av motståndskraft i det digitala kriget. Trots pågående attacker har inte Ryssland kunnat krossa Ukrainas digitala infrastruktur. Ukraina har investerat kraftigt i cybersäkerhetsutbildning sedan Kriminvasionen 2014 och framgångsrikt genomfört hackathons som återskapar verkliga händelser. Dessa har stärkt både landets motstånd på slagfältet och dess förmåga att leda informationskriget.
Ingen enskild kan självständigt skydda mot en motståndare som Ryssland, vilket gör det avgörande för företag och individer att förstå och förebygga attacker. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) understryker kommunernas viktiga roll i totalförsvarsplaneringen för att skydda civilbefolkningen vid höjd beredskap.
I ett scenario där en attack sker mot Sverige under 2020-talet kan vi inte längre förlita oss på Flygvapnet, Flottan eller Armén. En attack kommer ske i flera dimensioner där den digitala är den viktigaste för att slå ut den civila försvarsviljan. I dagens digitala samhälle är vi sårbara när samhällsviktiga system slås ut. ”Keep calm and carry on” räcker bara så länge vi har tillgång till vad vi ser som basala bekvämligheter; värme, vatten, el, internet. Än mer troligt, snarare en realitet, är att attackerna kommer ske innan en militär invasion.
En attack mot Sverige i detta decennium kräver ett holistiskt försvar som inkluderar digitala dimensioner, eftersom den digitala aspekten är avgörande för att underminera den civila försvarsviljan. Cyberattacker utförs redan av grupper med kopplingar till stater, som nyligen pro-ryska NoName057 som attackerade finska webbplatser.
Vi ser även cyberattacker i Sverige. Attacken mot svenska kyrkan och ransomware-attacken den 22 november mot svenska hemsidor betonar det akuta hotet. Ett världsunikt och pågående cyberkrig i närområdet kräver att vi ser cyberattacker som ett verkligt samhällshot. Ukrainas framgångsrika cyberförsvar visar att detta inte enbart är myndigheters ansvar utan kräver engagemang från företag och privatpersoner genom övning, utbildning och tester. Cyberförsvaret av Sverige är en angelägenhet för oss alla.