Konstgräsplaner skapar nytta både för miljö och hälsa

Fotboll är såväl Sveriges som Nyköpings största ungdomsidrott.

Vår förhoppning är att vi ska kunna lämna missförstånden om konstgräsplaner och gummigranulat bakom oss, skriver VD:n för Svensk Däckåtervinning.

Vår förhoppning är att vi ska kunna lämna missförstånden om konstgräsplaner och gummigranulat bakom oss, skriver VD:n för Svensk Däckåtervinning.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Debatt2020-08-06 05:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En viktig förutsättning för det är att fotboll kan spelas på konstgräsplaner med ifyllnad av gummigranulat, vilket möjliggör en mycket längre säsong än vad som annars är möjligt. Gummigranulat har tyvärr ifrågasatts på grund av äldre studier som pekat på att det bidrar till läckage av mikroplaster. Nya studier visar dock att dessa uppgifter inte stämmer, istället går det med enkla medel att reducera läckagen till bara några få gram per år. Det är positiva nyheter för alla oss som tycker att det är viktigt med cirkulär ekonomi och att barn och unga ska ha möjlighet att idrotta året runt.

Svensk Däckåtervinning samlar varje år in ca 90 000 ton däck. Ett av de främsta användningsområdena för återvunna gummigranulat från däck är som ifyllnad i majoriteten av Sverige ca 1300 konstgräsplaner. Genom att återvinna däcken och föra in dem i ett cirkulärt materialflöde görs stora klimat- och samhällsvinster, då konstgräsplaner möjliggör för barn och ungas idrottsutövning under en mycket större del av året än vanliga gräsplaner. En konstgräsplan motsvarar upp till 10 stycken planer med naturligt gräs sett till årlig speltid. Varje år skapar konstgräsplaner med fyllnadsmaterial från gummi minst 30 miljoner individmotionstimmar i Sverige. 

Äldre studier har genom antaganden och teoretiska resonemang som inte visat sig stämma, pekat på att en enskild konstgräsplan kan släppa ifrån sig 500 kg mikroplast årligen. I ett samarbete mellan Svensk Däckåtervinning, EcoLoop, Svenska Fotbollsförbundet och Kalmar Kommun genomfördes 2019 en forskningsstudie om hur mycket mikroplast som faktiskt lämnar en konstgräsplan. Studien visade att utsläppen är som högst 50 kg per år och plan. Den visade även att om enkla dagvattenfilter installeras och man borstar av sig efter träningar och matcher är utsläppen endast 10 gram per år. Tidigare studier har baserat sina resultat på antaganden och teoretiska resonemang om hur mycket granulat en plan behöver fyllas på med årligen, inte hur mycket den de facto släppt ifrån sig. 

Vår förhoppning är att vi ska kunna lämna missförstånden om konstgräsplaner och gummigranulat bakom oss, vilka har varit på väg att helt slå undan fötterna för både fotbollen och däckåtervinning.

Genom att satsa på den cirkulära fotbollsplanen sätter vi både människan och miljön i centrum.