Den ekonomiska återhämtningen tar längre tid än väntat och den privata arbetsmarknaden i Sörmland har drabbats särskilt hårt det senaste året. Nu krävs långsiktiga reformer som kan ge stöd för tillväxt, investeringar och jobb.
När inflationen föll tillbaka och Riksbanken började sänka räntan i våras såg pressen ut att lätta på hushåll och företag och många hade en mer optimistisk syn på konjunkturutvecklingen. Men under hösten har det blivit tydligt att återhämtningen har planat ut och att det kommer att ta tid. Konsumtionen inte har tagit fart som förväntat, då hushållen har prioriterat att återställa sitt sparande i stället för att konsumera. Parallellt med detta har exporten – som med stöd av en lågt värderad krona hållit tillväxten uppe under lågkonjunkturen – mattats av på grund av ett alltmer osäkert omvärldsläge med fallande efterfrågan från många viktiga exportmarknader.
Det finns en bild av att många företag passade på att höja priserna lite extra under perioden med hög inflation. Det stämmer inte. Tvärtom minskade marginalerna i många branscher, inte minst inom handeln, besöksnäringen, tjänstesektorn och byggsektorn. För Sörmland är detta extra oroväckande eftersom både bygg och besöksnäring är två av länets största branscher.
För hela Sverige spås en svag återhämtning under de närmaste åren och först om ett par år väntas tillväxten vara tillbaka på mer normala nivåer. I år väntas ekonomin endast växa 0,7 procent, för att sedan växa med 1,9 procent under 2025 och 2,8 procent 2026. Arbetslösheten väntas öka till 8,6 procent under nästa år för att så småningom sjunka tillbaka till 7,8 procent under 2026.
Även det är dock en relativt hög arbetslöshet. Sverige har ända sedan krisen på 1990-talet haft en strukturellt hög arbetslöshet i både hög- och lågkonjunktur. Arbetsmarknaden har blivit tudelad där många, inte minst utrikes födda, saknar grundläggande gymnasiebehörighet. Samtidigt existerar det knappt några enkla jobb längre. Parallellt med detta finns en omfattande kompetensbrist och företagen har svårt att rekrytera inom många yrkesområden.
Det tyder på strukturella problem som måste hanteras politiskt.
Konsumtionen kommer att komma i gång igen när hushållen återställt sitt sparande. Men någon snabb förbättring av konjunkturen lär det inte bli. Många hushåll har tvingats tulla på sparkapitalet för att klara kostnadsökningarna på senare år. Även om inflationen har sjunkit och räntorna är lägre kommer det dröja innan hushållen kommer i kapp ekonomiskt.
Samtidigt som återhämtningen tar längre tid än förväntat har tillväxten i Sverige och EU varit lägre än många viktiga konkurrentmarknader de senaste åren. Nu är det viktigt med en politik som får fart på tillväxten. Under 2025 måste regeringen öka reformtakten och satsa särskilt på reformer som ger stöd för tillväxt, investeringar och jobb.