Kör inte bort företagare från torget

Om de som redan bedriver verksamhet på vårt torg, och bidrar till att göra torget mer levande, menar att en flytt till Åkrokens torg inte är bra för deras verksamhet behöver vi som kommun lyssna på dem, skriver Jonas Jegers (C) och Torbjörn Olsson (C).

Om de som redan bedriver verksamhet på vårt torg, och bidrar till att göra torget mer levande, menar att en flytt till Åkrokens torg inte är bra för deras verksamhet behöver vi som kommun lyssna på dem, skriver Jonas Jegers (C) och Torbjörn Olsson (C).

Foto: Tommy Kägo

Debatt2024-08-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lokalt näringsliv är en förutsättning för ett levande torg. Det är vi nog alla överens om. Att då köra bort våra företagare som visat vägen genom sin verksamhet på torget är helt enkelt fel väg att gå. Därför bör kommunen backa på sitt beslut att flytta alla foodtrucks till Åkrokens torg. 
Först och främst är vi i Centerpartiet Nyköping lika intresserade av att Stora torget blir mer levande som alla andra. Vi tror dock inte att det blir bättre av att invånarnas skattepengar används för att ersätta befintlig verksamhet med ny. En container är inte mycket annorlunda än en foodtruck. Båda står tillfälligt och kan erbjuda mat eller annat gott att äta som churros. Om sittplatser är bra för torget går det att ha stolar och bord vid en foodtruck lika gärna som en container. 
 

Kommunen bör helt enkelt inte göra skillnad på om den som erbjuder tjänster eller varor på torget gör det från en verksamhet med hjul eller inte. Alla företagare som kan bidra till ett mer levande torg bör uppmuntras och inte flyttas.
Det finns även ett djupare problem som kommer till ytan i denna fråga. Kommunens oförmåga att lyssna på våra lokala företagare. I den senaste rankingen gällande företagsklimat gjord av Svenskt Näringsliv hamnar Nyköping på plats 156 av landets 290 kommuner. I samma undersökning visar det sig även att våra företagare upplever sämre bemötande än rikssnittet.
 

Om de som redan bedriver verksamhet på vårt torg, och bidrar till att göra torget mer levande, menar att en flytt till Åkrokens torg inte är bra för deras verksamhet behöver vi som kommun lyssna på dem. Om vi menar allvar med att vara en företagarvänlig kommun måste deras åsikter och erfarenheter värderas högre. 
I det fall de styrande i kommunen menar att vi inte ska ha försäljning av mat eller fika på torget måste det gälla alla. Utan särlösningar för kommunens egen container.
 

I slutändan ställer vi oss frågan vad har vi vunnit om våra nuvarande företagare med foodtrucks går omkull efter flytten samtidigt som kommunen satsar skattepengar på ett levande torg?
Det är dags att Nyköpings kommun visar att vi vill vara en företagarvänlig kommun samtidigt som vi får ett mer levande torg genom deras arbete.
Lyssna på våra företagare och gör om och gör rätt.