Krisen är inte alls över för företagare i våra kommuner

Det är ofta småföretagare som står för den största delen av skatteintäkterna. I våra fyra kommuner handlar det om drygt 1,1 miljarder kronor, skriver Thomas Byström, Ulrika Juul och Martin Elford, Företagarna.

Det är ofta småföretagare som står för den största delen av skatteintäkterna. I våra fyra kommuner handlar det om drygt 1,1 miljarder kronor, skriver Thomas Byström, Ulrika Juul och Martin Elford, Företagarna.

Foto: Magnus Grimstedt

Debatt2020-10-02 05:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kan ha nått toppen när det gäller smittspridningen, men vi tror dessvärre inte att botten är nådd med hänsyn till den ekonomiska aspekten, då Folkhälsomyndighetens rekommendationer i nuläget inte påvisar någon större förändring för majoriteten av alla de företagare som hittills drabbats negativt av pandemin.

Att regeringen och samarbetspartierna nu förlängt omställningsstödet är positivt och skapar andrum för många företagare. Men det finns mer att göra. Att skjuta på kostnader är inte hållbart i längden om man sedan inte har möjlighet att ta igen intäkterna. Intäkterna som gått förlorade är just förlorade för alltid och är svåra att hämta igen. Det går inte att bara spara sig genom krisen.

 

Det är ofta småföretagare som står för den största delen av skatteintäkterna. I våra fyra kommuner handlar det om drygt 1,1 miljarder kronor. Därför är det viktigt att vi fortsätter värna om våra små företag, då dessa bidrar till den gemensamma välfärden och hjälper kommunen att stå rustad inför kommande prövningar.

För att ta oss ur den ekonomiska kris många småföretag upplever till följd av pandemin föreslår vi inledningsvis att:

Kostnaderna för att anställa måste sänkas. Förslagsvis genom sänkta arbetsgivaravgifter. Många företag vill växa, men med en oro för framtiden går den ekonomiska kalkylen inte ihop.

Utformningen av korttidspermitteringen måste ses över. Det finns enorma vinningar på att ha möjlighet att låta permitterad personal under rådande situation vara kvar på sin arbetsplats för exempelvis vidareutbildning och kompetensutveckling 

Minska den administrativa bördan. Har du ett företag med tio anställda så är många av dem ute i verksamheten. Då finns det varken tid eller möjlighet till att administrera komplicerade ansökningsförfaranden. 

Våra kommuner gynnas av att våra små företag ges möjlighet att överleva. De är med och bidrar till att jobbtillfällen skapas och att den offentliga verksamheten finansieras. Men främst gör dem ju såväl Nyköping-Oxelösund, samt Trosa-Gnesta till fantastiska kommuner att leva i.