Dessa tider kommer att gå till historien som unika. Tider då hela samhället prövades på många olika plan. Tider då vi människor fick se våra liv inskränkta på ett sätt som vi aldrig trott skulle vara möjligt. Den digitala tekniken är oss till hjälp till viss del, men långt ifrån alla har tillgång till den.
Sjukvården har fått ställa om och verkligen fått börja prioritera. Folkhälsomyndigheten och dess rekommendationer påverkade hela Sverige; vårt sätt att leva våra liv och att kommunicera. Sociala kontakter blev helt plötsligt en bristvara. Vi talade om social distansering – ett ord som verkligen väcker känslor. Konserter och evenemang ställdes in. Detta påverkade oss alla, såväl sportintresserade som musikintresserade, och övriga som är engagerade i större sammanhang. Det som blev viktigast var de nära och familjära kontakterna. Även här kom inskränkningar, när de över 70 år skulle avstå från att träffa andra människor. Det infördes besöksförbud på våra äldreboenden och vårdavdelningar.
De digitala verktygen blev än viktigare, både utrustning och uppkopplingar. Vi lärde oss att ha möten via dator och att tala med och se varandra via telefoner, paddor och andra sociala medier. Den digitala tekniken blev nödvändig för att hålla kontakt med familj och vänner och för att hålla oss uppdaterade, komma i kontakt med vårdcentralen, handla mat och mediciner men även för underhållning och sysselsättning.
Det som har blivit uppenbart är att det ser så olika ut i våra kommuner. Vi har helt enkelt olika förutsättningar och detta visar sig särskilt för oss seniorer. Allra tydligast är det för de allra äldsta, de med hemtjänst och de i vårdboenden. De som har störst behov av att umgås digitalt är också de med lägst kunskaper i den nya tekniken.
Kommunerna har ansvar för att tillhandahålla snabb uppkoppling, med exempelvis wifi på alla boenden och i alla rum. Men så ser det inte ut i dag. Enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, så erbjuder bara tre av fyra boenden möjlighet till uppkoppling i den egna lägenheten. Kommunerna skall också erbjuda möjlighet att lära hur man hanterar de digitala verktygen. Vårdpersonalen ser behovet och vill säkert gärna hjälpa till, både de som arbetar i hemtjänsten och de som arbetar på våra boenden, men tiden räcker helt enkelt inte till. Många har inte heller anhöriga, barn och barnbarn, på nära håll som kan hjälpa, men man vill gärna och behöver kunna kommunicera.
Därför föreslår Kristdemokratiska Seniorförbundet
- att det skall finnas Wifi i alla rum där personer vistas på vårdboenden och sjukhus
-att utbilda och tillhandahålla personer som kan vara behjälpliga med den nya tekniken för den enskilde i kommunal omsorg.