Krisen ska inte betalas av barnen

När familjens hushållskassa tryter, finns det inte pengar vare sig till mat, semester eller nöjen. Det ökar utanförskapet, skriver Sofia Amloh (S).

När familjens hushållskassa tryter, finns det inte pengar vare sig till mat, semester eller nöjen. Det ökar utanförskapet, skriver Sofia Amloh (S).

Foto: Gorm Kallestad/TT

Debatt2023-05-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Årets sommar riskerar bli den fattigaste och tuffaste i Sverige på länge. Inflationen skenar. Priserna har rusat på mat, el och bränsle, samtidigt höjs räntor och hyror. Det slår hårt mot hushållen och värst drabbas barnen. Allt fler föräldrar uppger att de har svårt att ha råd att sätta mat på bordet, trots att de jobbar. I skolorna märks att barnen äter mer på måndagar och fredagar, då de inte kan äta sig mätta hemma under helgen. Det behöver inte vara så. Inflationen kan bekämpas och bördorna av krisen delas mer solidariskt.

Barnen ska inte behöva betala krisen. I Socialdemokraternas budgetförslag höjer vi barnbidraget med 200 kronor under sommaren. Vi föreslår att studiebidraget för gymnasieungdomar höjs lika mycket och att det förlängs med två extra utbetalningar under juli och augusti då studiebidraget vanligtvis inte betalas ut. Ensamstående föräldrars ekonomi pressas extra hårt, därför föreslår vi att underhållsstödet höjs med 500 kronor året ut. 

Många barn och unga kommer vara sysslolösa i sommar. När familjens hushållskassa tryter, finns det inte pengar vare sig till mat, semester eller nöjen. Det ökar utanförskapet. I Sverige ska inga barn behöva gå hungriga. Därför satsar vi på sommarlovsaktiviteter där lunchen ingår.  

I år spås Sverige få sämst tillväxt i av alla i EU. Varje dag Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson styr vårt land blir Sverige fattigare. Regeringen och SD verkar helt sakna plan för hur det tuffa ekonomiska läget ska mötas. I vårbudgeten hade de möjligheten att rätta till det som blivit fel och stötta de familjer som går på knäna. De tog inte den chansen. De påstår i stället på att stödåtgärder driver på inflationen. Så är det inte. När vanliga familjer tvingas ta av sparpengarna för att kunna handla mat, gör samtidigt vissa branscher enorma vinster. Dessutom valde regeringen och SD att sänka skatten med 13 miljarder för de som tjänar mest. 

Tidöpartierna lägger inga nya pengar till välfärden i budgeten. När SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) varnar om att landets kommuner och regioner går mot underskott på 24 miljarder, avstår regeringen från att agera. Samtidigt skär de ner på arbetsmarknadspolitiken. I en tid när varslen ökar, skär regeringen ner. 

Socialdemokraterna la dubbelt så mycket till välfärden i vårt budgetalternativ. Pengar som gör skillnad. Det är inte barnen ska inte betala krisen. Det handlar om respekt, rättvisa och gemensamt ansvar. Det handlar om prioriteringar.