Kristdemokraterna är ett motsägelsefullt parti

Debatt 22 augusti 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan Ebba Busch blev partiledare för Kristdemokraterna har partiet stadigt rört sig ut mot den extremt högra kanten. Men som avhoppade KD-politikern Peter Althin frågade i SVT Nyheter: Behövs det ytterligare ett parti där ute på den kanten? 

Under tiden denna vandring högerut pågått har det uppstått en del motsägelsefulla uttalanden från både partiledaren och andra som gör att det blir oklart vad partiet egentligen står för i vissa frågor.

Till exempel har Busch sagt att alla som invandrar till Sverige måste bli svenskar (vad det nu egentligen betyder att ”vara svensk”). Alltså skall dessa assimileras in i samhället, inte bara integreras. De måste då ge upp sin kultur och språk helt och hållet för att ”bli svenskar”. Tjugonio KD-politiker har kritiserat henne på Twitter för detta. Det är en mycket förlegad politik, anser de. Numera är det mest i diktaturstater som krav på assimilering förekommer. I och för sig hör hennes krav på polisen att skjuta skarpt mot demonstranter också hemma i diktaturstater.

Partiledaren har också deklarerat att partiet inte tror på det multikulturella samhället. Själv har hon sagt att invandrarna skall vara stolta över sin kultur. Dessutom försvarar KD-politiker etablerandet av religiösa friskolor, bland annat med att hävda att det gynnar mångkulturalismen. Hur går detta ihop?

 

Därtill tycks Busch höra till de politiker som faller under mottot ”Ni skall leva som jag lär, inte som jag lever”. Två exempel:

Hon föreslår att i skolorna skall det finnas en kanon med de viktigaste litterära verken i Sverige som alla elever måste känna till. Själv visste hon inte ens vem som skrivit Gösta Berlings saga.

I en partiledardebatt sade hon att ”Löfven med berått mod låtit tusentals dö i covid”. Samtidigt och mitt under brinnande pandemi gick Bush på party, packat med folk och kindkysser till höger och vänster.

 

KD-politikern Lars Adaktusson är ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel, samtidigt vill hans parti samarbeta med Sverigedemokraterna. Ett parti vars politiker är portförbjudna av Israels regering på grund av partiets ”nynazistiska tendenser”, som man uttrycker det. Israels Sverigeambassadör har nyligen deklarerat att man inte vill ha något med SD att göra överhuvudtaget. Hur förklarar Adaktusson sitt partis omfamning av SD för Vänskapsförbundets medlemmar?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa