Kungabesöket i Nyköping är verkligen inget att fira

I ett jämlikt och modernt samhälle har monarkin ingen plats, skriver Mikael Eriksson och Olle Nykvist, Republikanska föreningen.
I ett jämlikt och modernt samhälle har monarkin ingen plats, skriver Mikael Eriksson och Olle Nykvist, Republikanska föreningen.

Debatt 9 februari 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag är Carl Gustaf Bernadotte på besök i Södermanlands län. Detta besök går antagligen de flesta länsinvånare förbi, men besöket kan komma att uppmärksammas mer än vanligt då det är en del av kungens PR-turné till samtliga svenska län för att uppmärksamma att han i september har suttit på tronen i 50 år.
 

Vi tycker inte det är något att fira att Sverige har haft samma icke-valda statschef i hela fem decennier. Carl Gustaf Bernadotte blev statschef enbart för att han föddes i en utvald familj och för oss är det en viktig demokratisk grundregel att offentliga ämbeten inte går i arv.

Republik är enligt vår mening ett mer demokratiskt statsskick för Sverige i tiden. Medborgarna ska välja statsmaktens utövare och representanter. Rätten att representera dig ska ingen ärva, den är din att ge. Om grundlagens formulering att ”all offentlig makt i Sverige utgår från folket” förverkligas även när det gäller det högsta offentliga ämbetet skulle statschefen inte få sitt mandat genom släktband utan väljas demokratiskt.
 

Dagens kungabesök i Nyköping för ändå något positivt med sig. Vi är övertygade om att diskussionen som uppstår när kungen firar 50 år på tronen väcker republikanen i många människor. Republikanska föreningen får många nya medlemmar när statsskicksfrågan uppmärksammats, oavsett om det har skett genom bröllop eller något ogenomtänkt uttalande av nuvarande statschef.

I den bästa av världar skulle Carl Gustaf Bernadotte abdikera för demokratins skull och få sin familj med sig. Han skulle då bli känd som Carl den siste Gustaf i historieböckerna. Nu tror vi inte att han frivilligt avstår från sin privilegierade maktposition. För oss blir det därmed viktigt att bilda opinion för ett mer demokratiskt och modernt statsskick. Vi konstaterar också att stödet för monarkin har minskat över tid. Stödet för republik har samtidigt ökat. Vi är övertygade om att fullbordandet av den svenska demokratin kan komma fortare än många tror.
 

Allt fler människor inser att monarki inte går ihop med demokrati eftersom monarkin bygger på gener och blodslinjer. För alla demokrater borde det vara helt orimligt att ämbetet som statschef går i arv inom en utvald familj. I ett jämlikt och modernt samhälle har monarkin ingen plats. Genom ökad debatt i frågan och ett växande folkligt stöd för att Sverige ska bli världens modernaste demokrati är vi övertygad om att monarkins dagar är räknade. Kungen må vara i strålkastarljuset i dag, men vi vet att vi republikaner har demokratin på vår sida!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa